Sää sallii ilotulitteet, mutta lumi ja tuuli voi poikia sähkökatkoksia Keski-Suomessa

Keski-Suomessa kovimmat tuulet ajoittunevat iltakuuden ja iltakahdeksan välille.

Talvisää
Näkymä Laajavuorelta Jyväskylään ilotulituksen aikana.
Timoteus Ruotsalainen

Sää on aiheuttanut otsaryppyjä pelastuslaitoksille ja uudenvuodenjuhlijoille. Esimerkiksi Oulu-Koillismaan pelastuslaitos suosittelee, ettei raketteja ammuttaisi lumimyrskyn vuoksi lainkaan, sillä tuuli puhaltaa niin puuskittaisesti, että ilotulittamista pidetään turvattomana.

Jos tuulen nopeus ylittää 14 metriä sekunnissa, ilotulitteiden ampumista ei pidetä turvallisena. Keski-Suomessa kovimmat tuulet ajoittunevat iltakuuden ja iltakahdeksan välille, mutta myräkkä ei täällä näillä näkymin ylly sellaiseksi, että pelastuslaitos kieltäisi ilotulittamisen tai kehottaisi välttämään rakettien ampumista.

Sen sijaan Keski-Suomen pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Juha Saario varoittelee lumisateesta.

– Nyt on luvattu lumisadetta seuraavat kaksi päivää, ja lumi tulee olemaan aika märkää. Tuultakin on jonkin verran. Se voi aiheuttaa sähkökatkoja, Saario toteaa tilanteesta.

Saarion mukaan Keski-Suomeen on luvassa etelä-lounaasta puhaltavaa tuulta, keskituuli on voimakkuudeltaan 7–8 metriä sekunnissa, puuskissa 14-15 metriä sekunnissa, mutta samalla tuleva voimakas lumisade todennäköisesti hillitsee puuskia. Iloulitteita ei märässä pyrykelissä näe yhtä hyvin kuin selkeällä säällä.