S-ryhmän kauppoihin levitetty häkkikananmunia vastustavia vastamainoksia

Lidl on jo luopunut häkkimunien myynnistä ja Kesko kertonut siirtymäajasta.

häkkikanalat
Virikehäkkikanala on EU-direktiivin mukainen minimitaso kanojen pidolle.
S-ryhmän kaupoissa on levitetty virikehäkkikanaloita vastustavia "vastamainoksia".Yle

Osassa S-ryhmän Prismoja on käynnissä virikehäkkikanaloita vastustava vastamainoskampanja, kertoo Oikeutta eläimille -järjestö. Niinsanottuja vastamainoksia on järjestön mukaan levitetty Prismoihin ainakin Porissa, Tampereella ja Jyväskylässä.

Esimerkiksi ostoskärryihin on kiinnitetty kuvia häkkikanoista, ja teksti kertoo häkeissä olevan kanalle tilaa suunnilleen mainoksen koon verran. S-ryhmästä vahvistetaan, että tiedotteita on levitetty sen kauppoihin.

Oikeutta eläimille -järjestö kerää parhaillaan nettisivuillaan nimiä vetoomukseen, jossa pyydetään S-ryhmää luopumaan häkkimunien myynnistä. Vastamainokset eivät kuitenkaan ole järjestön levittämiä, vaan niiden takana ovat yksittäiset aktivistit, sanoo Oikeutta eläimille -järjestön yrityskampanjavastaava Juhis Ranta.

S-ryhmä: Ikävää, jos syyllistetään

S-ryhmän tuoretuotteiden valikoimajohtajan Antti Oksan mukaan "lehdyköitä tai papereita", joissa on vedottu kauppoihin, on löytynyt muutamasta Prismasta. Oksan mukaan S-ryhmässä suhtaudutaan toistaiseksi asiaan maltillisesti.

– Sinänsä kansalaisyhteiskunnassa on mielipidevapaus ja oikeus sitä ilmaista. Siinä mielessä yritämme olla ymmärtäväisiä ja positiivisia. Toisaalta on ikävää, jos kuluttajaa kovin paljon syyllistetään raflaavalla viestillä, Oksa sanoo.

Häkkimunat vastatuulessa

Muista suurista elintarvikekaupan ketjuista Lidl luopui virikehäkeissä tuotettujen kananmunien myynnistä vuonna 2016. Kesko puolestaan aikoo luopua häkkimunien myynnistä siirtymäajan jälkeen vuoden 2025 loppuun mennessä.

Virikehäkkikananmunien myynti on vähentynyt Suomessa voimakkaasti viime vuosina. Samaan aikaan muiden kananmunien myynti on kasvanut.

Uusia kanalainvestointeja tehdään pääasiassa lattiakanaloihin ja luomutuotantoon, tosin investoinnit ovat viime vuosina Siipikarjaliiton mukaan olleet vähissä.

Valikoimajohtaja Antti Oksan mukaan S-ryhmä jakaa huolen eläinten hyvinvoinnista ja eettisemmästä ruoantuotannosta. Ryhmä ei kuitenkaan ole luopumassa häkkikananmunista omalla linjauksellaan.

Häkkimunia on S-ryhmässä myydyistä kananmunista noin 60 prosenttia. Hinnaltaan ne ovat edullisimpia munia. Perinteiset kanahäkit vaihtuivat virikehäkkeihin vuoden 2012 alussa.