Lapin keskussairaala joutuu hakemaan poikkeuslupaa synnytyksilleen – määrä putosi jo reilusti alle tuhanteen

Synnytyksiä oli vuonna 2018 ennätyksellisen vähän, vain 860. Se on reilusti alle sosiaali- ja terveysministeriön synnytystoiminnalle asettaman rajan.

synnytys
vauvalla nimikyltti ranteessa
AOP

Vuonna 2018 Lapin sairaanhoitopiirissä lapsen tai lapsia synnytti noin 860 naista, edellisenä vuonna luku oli noin 960.

Tämä tarkoittaa, että Lapin keskussairaalan on nyt haettava poikkeuslupaa sosiaali- ja terveysministeriöstä synnytystoimintansa jatkamiseen.

Päivystysasetuksen mukaan synnytyksiä hoitavassa sairaalassa on oltava noin tuhat synnytystä vuodessa.

Mehiläinen Länsi-Pohjassa Kemissä tällainen poikkeuslupa on jo vuoden 2020 loppuun.

Länsi-Pohjassa määrä liki ennallaan

Länsi-Pohjassa synnytysten tilanne on nyt lähes edellisvuoden tasolla. Mehiläinen Länsi-Pohjassa synnytti noin 510 naista viime vuonna. Edellisvuonna luku oli 518.

Synnytysten määrä ei ole laskenut niin paljon kuin muualla Suomessa, sanoo Mehiläinen Länsi-Pohjan ylilääkäri Pia Vittaniemi synnytysten ja naistentautien osastolta.

– Mehän kuulumme Pohjanmaan alueeseen, jossa syntyvyys suhteessa hedelmällisissä iässä oleviin naisiin on korkealla Suomessa. Länsi-Pohjan alueella on viidenneksi korkein syntyvyysluku.

Osa Meri-Lapin synnyttäjistä ohjataan myös Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriin Oulun yliopistolliseen sairaalaan (OYS). Näin on erityisesti, jos vauva on syntymässä normaalia varhaisemmilla raskausviikoilla. OYS:iin ohjattuja synnytyksiä on vuosittain kymmenkunta.

Pohjoiset sairaanhoitopiirit miettivät pian jatkoa

Pohjois-Suomen kolme sairaanhoitopiiriä joutuvatkin pian totisen paikan eteen.

– Meillähän on nyt sellainen ministeriön vaatimus, että vuoden 2019 loppuun mennessä Länsi-Pohjan ja Lapin keskussairaaloiden sekä Oulun yliopistollisen sairaalan pitää antaa yhteinen julkilausuma, miten pohjoisen synnytykset jatkossa hoidetaan, Lapin keskussairaalan naistentautien ja synnytysten ylilääkäriKatja Hämeenoja sanoo.

Synnyttäneiden määrähän on pudonnut Lapin kummassakin sairaanhoitopiirissä jo usean vuoden ajan.

Esimerkiksi Lapin keskussairaalassa synnyttäneitä oli vielä vuonna 2013 lähes 1200. Sen jälkeen synnytykseen tulevien määrä on lähes tasaisesti vähentynyt.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä oli vuonna 2016 vielä nelisenkymmentä synnytystä nykyistä enemmän.