Uusi vuosi oli Siru-koiralle aina stressaavaa aikaa – painepaita toi avun

Asiantuntijan mukaan koiran kouluttaminen sietämään kovia ääniä kannattaisi aloittaa jo pentulaatikosta.

ilotulitukset
Siru-koira painepaidassa joulukuusen edessä.
Painepaita toimi kapalon lailla ja helpotti Sirun oloa.

Kultainennoutaja Leija suhtautuu uuden vuoden ilotulitteisiin välinpitämättömästi. Sen tietää myös omistaja, koirien käyttäytymisen ja koulutustekniikan asiantuntija sekä tekniikan tohtori Heli Väätäjä. Kaikki koirat eivät kuitenkaan ole yhtä rauhallisia kuin Leija: osa koirista voi olla rakettipaukkeen vuoksi levottomia, osa todella pelokkaita.

– Perimä vaikuttaa siihen, miten hyvin tai huonosti koira sietää kovia ääniä. Rakettien pamahdukset ovat ääninä koiralle poikkeuksellisen voimakkaita.

Pennut tuuppivat lusikoita mennessään

Perimästä huolimatta koulutuksella voidaan Väätäjän mukaan vaikuttaa siihen, miten koira reagoi koviin ääniin.

– Pentua voi alkaa siedättää jo pentulaatikossa ilotulitus- tai muihin ääniin lapsista suihkukoneisiin äänitallenteiden avulla. Lattialle voi myös laittaa pyörimään kolisevia esineitä. Pentu tottuu ääniärsykkeisiin pienestä pitäen, kun joukkoon laittaa herkkuja. Itse laitoin lattialle lusikoita, joita Leijan heinäkuussa syntyneet pennut tuuppivat mennessään.

Koulutusta voi jatkaa uudessa kodissa. Aina kovan äänen kuuluessa pennulle kannattaa Väätäjän mukaan antaa jokin pieni makupala.

Vastamelutuotteet saattaisivat olla jatkossa myös lemmikkien apuna esimerkiksi lentokoneessa.

Heli Väätäjä

Uutena vuotena Väätäjä tarjoaisi koiralle ratkaistavaksi erilaisia ongelmatehtäviä tai pureksittavia ja antaisi namin jokaisen pamahduksen kohdalla. Näin ilotulitteen ja herkun välille pyritään muodostamaan positiivinen assosiaatio.

– Jos koiralla on jo valmiiksi jotain mukavaa puuhaa, niin se reagoi vähemmän muuhun ympärillä tapahtuvaan. Herkkupalkka ei kuitenkaan toimi, jos koira pelkää todella kovasti jo valmiiksi.

Toimii kuten vauvojen kapalointi

Heli Väätäjä pyörittää koirakoulua Ylöjärvellä ja on myös tutkinut koirien käyttäytymistä. Lisäksi hän on itse omistanut lemmikin, joka pelkäsi ilotulitteita. Siru-koiran pelko rakettien pamahduksia kohtaan paheni vuosien mittaan ja eläin oli aina hyvin levoton uuden vuoden aikaan. Sirulle Väätäjä löysi apua painepaidasta.

– Kyseessä on pitkähihainen, etujalat peittävä paita, joka luo tasaisen paineen koiran kehoon keskiselkään asti. Se rauhoittaa kuten vauvojen kapalointi. En kyllä olisi ikinä uskonut.

Jo ennen painepaidan hankkimista Sirulla käynnistettiin lääkitys, mikä toimi sillä hyvin.

– Koiran hyvinvoinnin kannalta myös lääkitys on olleellista, mikäli se toimii. Pahasti panikoiva koira tarvitsee kaiken mahdollisen avun.

Siru on jo siirtynyt paukkeettomille laitumille, mutta myös rauhallisen Leijan kanssa Väätäjä ottaa uutena vuotena varman päälle. Leijalla on heijastavat valjaat, jotta se näkyisi karkaustilanteessa esimerkiksi autoilijoille mahdollisimman hyvin.

Kultainennoutaja Leija Yle Tampereen studiossa
Kultainennoutaja Leija vieraili Radio Suomen Tampereen lähetyksessä. Heli Väätäjä

– Lisäksi tarkistan remmin ja lukot, koska koira voi vetää todella kovaa. Pannan on oltava tarpeeksi tiukalla, ettei Leija saa nykäistyä päätä siitä lävitse. Valjaat ovat lisävarmistus, tai vaikka kaksi pantaa.

Väätäjä on myös tarkka siitä, ettei lenkitä koiraa enää iltapäivällä kello viiden jälkeen, jolloin paukuttelu saattaa jo alkaa. Hän pyrkii tietoisesti myös välttämään niitä paikkoja, joissa ilotulitteita voidaan ampua. Yllättäviä tilanteita saattaa tulla vastaan: raketti voi poksahtaa vaikka aidan takana tai lähteä lentämään kohti.

– Jos koira säikähtää kerran tosissaan, siitä voi jäädä sille elinikäinen pelko. Hyvähermoinen koira voi olla levoton tapahtuneen jälkeen, mutta palautua myöhemmin. Sitä ei kuitenkaan voi etukäteen tietää.

Koiraa rauhoittaa, jos ihminen toimii normaalisti

Pelästynyttä eläintä voi koettaa Väätäjän mukaan rauhoitella paikanpäällä toimimalla itse rauhallisesti, viemällä koira pois tilanteesta ja antamalla sille mukana olevaa herkkua tai yrttitippoja. Koiran rauhoittamiseen on myös kehitelty erilaisia suihkeita.

Väätäjä näkee myös teknologian kehityksen mahdollisena apukeinona tulevaisuudessa. Hän on ollut tutkijana mukaan Turre ja Toivoset 2.0 -hankkeessa Tampereen yliopistossa. Hankkeessa kehitettiin teknologiaa ja digipalveluita ihmisen ja koiran vuorovaikutuksen parantamiseksi. Hanke päättyy nyt vuoden vaihteeseen.

– Vastamelutuotteet saattaisivat olla jatkossa myös lemmikkien apuna esimerkiksi lentokoneessa, Väätäjä pohtii.

Lisätty 2.11. klo 15.27 lauseet ja lainaus:

Pentua voi alkaa siedättää jo pentulaatikossa ilotulitus- tai muihin ääniin lapsista suihkukoneisiin äänitallenteiden avulla. /
Jo ennen painepaidan hankkimista Sirulla käynnistettiin lääkitys, mikä toimi sillä hyvin. – Koiran hyvinvoinnin kannalta myös lääkitys on olleellista, mikäli se toimii. Pahasti panikoiva koira tarvitsee kaiken mahdollisen avun.

Lue lisää:

Jo tuhannet vaativat ilotulitteiden käytön rajoittamista – Helsingissä market ei aio myydä niitä ollenkaan, Espoo korvasi paukut lasereilla

Ruotsissa uudenvuodenaattona viimeinen mahdollisuus omaan räiskyttelyyn – Ensi vuonna ilotulitteisiin tarvitaan lupa kunnalta

Ilotulitteiden kuluttajakäytön kieltämistä ajava kansalaisaloite eduskuntaan: 50 000 nimeä tuli täyteen

Galapagossaarilla ei räiskitä, kaikki ilotulitteet kiellettiin