Vaasan ja Mustasaaren liitossopimus on nyt valmis – yhdistymishallituksen paikat jaettiin tasan 11-11

Kuntaliitosneuvottelujen johtoryhmä teki vielä loppumetreillä useita muutoksia sopimukseen.

kuntaliitokset
Mustasaaren valtuusto.
Mustasaaren valtuuston kokous.Johanna Ventus / Yle

Vaasan ja Mustasaaren neuvottelemaan liitossopimukseen on tehty täsmennyksiä. Suurin muutos on tehty kuntaliitosta valmistelevan yhdistymishallituksen kokoonpanoon. Aiemmin jäseniä piti olla yhteensä 16: Vaasasta 11 ja Mustasaaresta 5. Nyt paikat on kuitenkin neuvoteltu tasan 11-11.

Kuntien yhteinen johtoryhmä sai esityksen liitossopimuksesta valmiiksi kolme viikkoa sitten. Tämän jälkeen sitä käsiteltiin selvityshankkeen ohjausryhmässä, jossa tehtiin lukuisia huomioita esitykseen.

– Me otettiin ohjausryhmän kritiikistä vaari ja lähdettiin miettimään yhdistymishallituksen kokoonpanoa. 11+11 Vaasasta ja Mustasaaresta voi olla ihan hyvä ratkaisu, että saadaan molempien kuntien päättäjät mukaan alusta lähtien tähän prosessiin, johtoryhmän vaasalaisjäsen Harri Moisio selventää ratkaisua.

Yhdistymishallitus vastaa sovittujen toimenpiteiden toteuttamisesta ja uuden kunnan valmistelusta. Uuden kunnan aloittaessa Vaasan ja Mustasaaren nykyisistä valtuustoista koostuva jättivaltuusto valitsee kaupunginhallituksen, jossa on 16 jäsentä, Vaasalla 11 ja Mustasaarella 5.

Puoluerajoituksia yhdistymishallitukseen

Jotta RKP ei saisi yhdistymishallitukseen yksinkertaista enemmistöä, vain seitsemän Mustasaaren edustajista saa sopimuksen mukaan olla RKP:läisiä. Neljän hallituksen jäsenen täytyy edustaa muita puolueita.

Vaasan edustajista puolestaan neljä voi olla RKP:stä ja seitsemän muista puoluista. Yhdistymishallituksen puheenjohtaja tulee Vaasasta.

Mahdollisen uuden kunnan sivistyslautakuntaan tulee 15 jäsentä. Näistä yksitoista tulee Vaasasta ja neljä Mustasaaresta.

Kunnan sivistystoimi jaetaan suomen- ja ruotsinkielisiin osastoihin.

Kansanäänestys maaliskuussa, valtuustopäätökset huhtikuun alussa

Vaasan kaupunginhallitus ja Mustasaaren kunnanhallitus käsittelevät yhdistymissopimusta maanantaina 7. tammikuuta.

Tämänhetkisen aikataulun mukaan Mustasaaressa järjestettäisiin kuntaliitoksesta suuntaa antava kansanäänestys ensi maaliskuussa. Kuntien valtuustot päättäisivät yhdistymisestä 2. huhtikuuta ja mahdollinen kuntaliitos toteutuisi 2020.

Juttua korjattu 2.1. klo 9:17: Tehty 11-11 -muutos koskee kuntien yhdistymishallitusta, ei kaupunginhallitusta kuten otsikossa ja tekstissä aiemmin kerrottiin.