1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilotulitukset

Meri-Lapissa varaudutaan perumaan ilotulituksia myräkän takia – yksi tapahtuma jo peruttu

Torniossa ja Haaparannalla on suunnitteilla iso tapahtuma ja kaksi ilotulitusta, Kemissä puolestaan pitäisi avata kaupungin 150. juhlavuosi.

ilotulitukset
ilotulitus
Claus Poulsen / AOP

Meri-Lapissa joudutaan jännittämään ilotulitusten onnistumista viime hetkille saakka. Rakettiammattilaiset seuraavat tuuliolosuhteita koko ajan ja päättävät ilotulituksen järjestämisestä vähän ennen tapahtumaa.

Keminmaan Valmarinniemeen suunniteltu uuden vuoden tapahtuma ja ilotulitus päätettiin perua jo päivällä.

Kallin hiihtokeskuksessa ilotulitus järjestetään klo 18.30, jos tuuli sen sallii. Tapahtuma voidaan joutua perumaan vain hetkeä ennen.

Myös Kemissä odotetaan lopullista päätöstä ilotulituksen järjestämisestä iltaan saakka. Kaupungilta kerrotaan, että ilotulituksen järjestäjä päättää asiasta noin kello 19.

Kemin ilotulitus on osa Meripuistossa ja Sisäsatamassa järjestettävää tapahtumaa, joka avaa kaupungin 150-vuotisjuhlavuoden. Tapahtuman on tarkoitus alkaa kello 20 ja ilotulituksen kello 21. Koko juhlatapahtuma siirretään toiseen ajankohtaan, jos sää pysyy huonona.

Rajalla juhlitaan kahdesti

Voimakkaaseen tuuleen varaudutaan muun muassa Suomen ja Ruotsin rajalla järjestettävässä uudenvuodentapahtumassa. Tornion ja Haaparannan yhteisellä Victorian torilla järjestetään illalla tapahtuma, joka huipentuu kahteen ilotulitukseen puoliltaöin sekä Suomen että Ruotsin aikaan. Tapahtumajärjestäjät joutuvat varautumaan myös ilotulituksen perumiseen, mikäli tuuli yltyy liian navakaksi.

– Vaikeahan se on aina varautua, kun sään armoillahan me olemme, koska tämä on ulkoilmatapahtuma. Jos tilanne on niin paha, että ei pystytä ampumaan raketteja, niin totta kai se päätös täytyy tehdä ihan turvallisuussyistä. Joinakin vuosina olemme joutuneet jättämään isoimmat raketit pois, kertoo Haaparannan kulttuurisihteeri Piia Marttinen.

Torniossa juhla-alue sijaitsee Victorian torilla, mutta raketit on suunnitelmissa ampua hieman kauempaa Green Linen lähistöltä.

Ilotulituksen lisäksi Happy New Twice -tapahtuman ohjelmassa on myös musiikkia, tulishow, performanssitaidetta sekä aikalaskenta. Lisäksi paikalliset yritykset sekä Suomesta että Ruotsista myyvät tapahtumassa syötävää ja juotavaa.

Tapahtumaan on järjestetty kuljetus sekä Kemistä että Ruotsin Kalixista. Kyytiin pääsee myös väliltä.

Laservaloesitys on ollut harkinnassa myös rajalla

Ilotulitteiden kieltäminen kokonaan tai korvaaminen muilla vaihtoehdoilla on puhuttanut suomalaisia viimepäivinä vilkkaasti.

Esimerkiksi Espoon kaupunki järjestää tänään laservaloesityksen puoliltaöin vuoden vaihtumisen merkiksi. Myös valtakunnan rajalla järjestettävään Tornion ja Haaparannan uudenvuodenjuhlaan on harkittu laservaloesitystä.

Toistaiseksi suunnitelma on kuitenkin tyssännyt rahaan, sillä laservaloesityksen kustannukset ovat ilotulitusta huomattavasti suuremmat. Nyt rajalla Happy New Twice -tapahtumassa sekä Suomen että Ruotsin aikaan puoliltaöin järjestettävät ilotulitukset maksavat yhteensä noin 7000 euroa.

– Kyllä meillä on se useampana vuonna ollut suunnittelupöydässä ja tietenkin yritetään aina kuunnella, mitä ympärillä tapahtuu. Toistaiseksi se on ihan kustannussyy, koska lasershowlla on moninkertaiset kustannukset.

– Tätä pitää koko ajan miettiä, koska varmaan meistä kaikki olemme sitä mieltä, että haluamme olla ympäristöystävällisiä ja eläinrakkaita, mutta tämä on myös turismitapahtuma, että tähän täytyy sitten tulla lopettamispäätös korkeammalta taholta, Haaparannan kulttuurisihteeri Pia Marttinen sanoo.

Lue seuraavaksi