Uudenvuoden myräkkä tuo useamman päivän pyryn – maan keskiosiin sataa lunta jopa 30 senttiä

Sähköyhtiöt varoittavat sähkökatkoista eri puolilla maata.

lumi
Autoja ajaa lumisateessa
Voimakas tuuli saattaa kinostaa pyryttävää lunta teille.Markku Ojala / EPA

Uudenvuoden talvimyrskyssä lunta sataa paikoitellen jopa 20–30 senttiä. Eniten lunta sataa maan keskivaiheilla eli Pohjanmaalla, Keski-Suomessa, Pohjois-Savossa, Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa, ennustaa Yle uutisten meteorologi Toni Hellinen.

– Hetkittäin lunta voi tulla sakeastikin, mutta olennaista on lumisateen kesto. Sade kestää pari päivää, ja Itä-Suomessa sää selkenee vasta lähempänä torstaita, Toni Hellinen sanoo.

Huomisaamuun mennessä runsaimmin lunta kertyy maan länsirannikolle. Uudenvuodenpäivän ja sitä seuraavan yön aikana sadealueet liikkuvat itään. Etelä- ja Länsi-Suomessa saadaan vuorotellen lunta, räntää ja vettä. Itä- ja Pohjois-Suomessa kaikki sade tulee todennäköisesti lumena.

– Voimakkaiden tuulten osalta myräkkä on kahdessa osassa. Uudenvuodenyönä on jo luvassa myrskylukemia, mutta vielä voimakkaampia tuulia ennustetaan tiistain ja keskiviikon väliseksi yöksi, Toni Hellinen kertoo.

Merialueilla tuuli saattaa yltyä yli 25 metriin sekunnissa.

– Tämän kaltaisia talvimyrskyjä esiintyy lähes joka vuosi, mutta näin voimakasta myrskytuulta ei nähdä joka vuosi, Toni Hellinen sanoo.

Sähköyhtiöt varoittavat katkoksista

Todennäköistä on, että myrsky aiheuttaa monenlaista haittaa. Ajokeli on huono lähes koko maassa. Lumisade haittaa liikennettä, ja tuuli saattaa kasata lunta kinoksiksi teille.

Muiden muassa Kainuun, Pohjois-Karjalan, Pohjanmaan ja Satakunnan alueilla toimivat sähköyhtiöt ovat jo varoittaneet sähkökatkoksista.

Pohjois-Karjalan Sähkö pitää jakeluhäiriöitä todennäköisinä. Alkutalven kosteat kelit ovat keränneet puihin lunta ja jäätä, jolloin uusi lumi tarttuu oksiin helposti. Myös viime talvena tykkylumituhoista kärsittiin Itä-Suomessa ja Kainuussa laajalti.

Katkenneita puita tykkylumisessa metsässä.
Tykkylumituhoista ja sähkökatkoksista kärsittiin myös viime vuonna Itä-Suomessa ja Kainuussa.Jarmo Nuotio / Yle

Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa on hälytysvalmiudessa muun muassa metsureita ja metsäkoneita sähkölinjojen päälle mahdollisesti kaatuvia puita raivaamaan.

– Kaatuneita puita ei saa mennä missään nimessä poistamaan sähkölinjoilta itse, vaan niistä on ilmoitettava sähköyhtiön vikapalvelunumeroon, muistuttaa Pohjois-Karjalan Sähkön käyttöpäällikkö Jukka Leppänen.

Kainuun pelastuslaitos antaa Facebook-päivityksessään ohjeita sähkökatkojen varalle: ihmisiä kehotetaan varaamaan riittävästi juomavettä, valmista ruokaa ja ilman sähköä toimivia valaisimia sekä polttopuita lämmitystä varten. Kainuun pelastuslaitos muistuttaa myös lataamaan mahdolliset varavirtalähteet valmiiksi, jolloin kännykän saa tarvittaessa ladattua niiden avulla.

“Myös paristokäyttöinen radio on hyvä lisä tiedotteiden kuuntelemista varten”, ohjeissa muistutetaan.