1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuusi kirjatärppiä keväälle – Miten Finlandia-voittaja kirjoittaa seksuaalisesta halusta, entä millainen on tavallisen äidin tarina?

Keväällä odotuksia herättävät muun muassa Miki Liukkosen ja islantilaisen Sjónin teokset.

kirjallisuus
Laura Lindstedt, Hassan Blasim ja Miki Liukkonen
Laura Lindstedt, Hassan Blasim ja Miki LiukkonenHeini Lehväslaiho / Katja Bohm / Antti Haanpää / Yle

1. Laura Lindstedt: Ystäväni Natalia (Teos)

Loistokkaan Finlandia-voittajaromaanin jälkeen odotukset ovat korkealla. Lindstedtin kolmas romaani kertoo naisesta, joka aloittaa terapian ratkaistakseen seksuaalielämänsä ongelmat. Tarinaa kertoo potilaan terapeutti. Romaani tutkii halua ja sen kaunokirjallista esittämistä. Lindstedtin älyllinen kirjoitustyyli tuskin päästää lukijaa tälläkään kertaa helpolla.

2. Miki Liukkonen: Hiljaisuuden mestari (WSOY)

Miki Liukkosen edellinen romaani O oli hurja vyörytys nyky-yhteiskuntaa vaivaavasta informaatioähkystä. Finlandia- ja Runeberg-palkintoehdokkaana ollut teos oli järkäle – huhtikuussa ilmestyvässä kirjassa on maltillisesti vain 280 sivua. Liukkonen jatkaa samoilla teemoilla, sillä uusimmassa romaanissa käsitellään muun muassa kommunikaation vaikeutta. Mikään juonivetoinen yhden asian romaani uutukainenkaan ei vaikuta olevan. Runoilijana aloittaneelta Liukkoselta voi odottaa mitä vain.

Strout Elizabeth
Strout Elizabeth Leonardo Cendamo / Tammi

3. Elizabeth Strout: Kaikki on mahdollista (Tammi)

Stroutin romaani Nimeni on Lucy Barton ihastutti ja sai heti laajan lukijakunnan Suomessakin. Yhdysvaltalaiskirjailijan tarkkanäköistä kerrontaa on verrattu nobelisti Alice Munroon. Uuden, Kristiina Rikmanin suomentaman romaanin sivuilla tavataan myös Lucy Barton. Strout jatkanee uudessakin romaanissaan viisasta ja herkkävaistoista havainnointiaan.

4. Hassan Blasim: Allah99 (WSOY)

Suomessa asuva irakilaissyntyinen Blasim saavutti kansainvälistä mainetta novellikokoelmallaan Irakin Purkkajeesus. Elokuva-alaa Irakissa opiskellut Blasim joutui pakenemaan kotimaastaan noin viisitoista vuotta sitten ja päätyi Suomeen. Nyt Blasim on kirjoittanut ensimmäisen romaaninsa. Hän kirjoittaa arabiaksi ja suomennoksen on tehnyt Sampsa Peltonen. Luvassa on polveilevaa tarinointia Tuhannen ja yhden yön tarinoiden hengessä.

Sjón
Sjón Johannes Jansson / Like

5. Sjón: Codex 1962 (Like)

Islantilainen Sjón on palkittu kirjailija ja tunnetaan myös musiikillisesta yhteistyöstään Björkin kanssa. Sjón on saavuttanut Suomessakin oman lukijakuntansa, vaikka helpoiksi hänen tekstejään ei voi luonnehtia. Sjón yhdistelee romaaneissaan fantasiaa, tiedettä ja kansantaruja. Keväällä ilmestyy suomeksi Tuomas Kaukon kääntämänä yksissä kansissa oleva trilogia Codex 1962, joka on saanut ylistäviä arvioita ulkomailla. Kirjan on sanottu jopa olevan Sjónin mestariteos.

6. Helmi Kekkonen: Olipa kerran äiti (Siltala)

Helmi Kekkonen on jäänyt vähälle huomiolle, vaikka hän kirjoittaa ilmavasti ja tarkkanäköisesti vaikeista, usein perheeseen liittyvistä aiheista. Edellinen kirja Vieraat käsitteli lapsettomuutta. Nyt on vuorossa äitiys. Kirja kertoo omakohtaisesti äidiksi tulemisesta ja äitinä olemisesta. Luvassa on rehellistä, mutta runollista kerrontaa.

Lisäksi keväällä on tulossa lukuisia mielenkiintoisia esikoiskirjoja. Odotuksia herättävät ainakin Emma Kantanen, Suvi Ratinen, Sari Elfving ja Anna-Maria Eilittä.

Lue seuraavaksi