Rakettien ampuminen on tänään arpapeliä – "Tuuli voi kääntää raketin lennon aivan toiseen suuntaan kuin oli tarkoitus"

Vuoden vaihtumista juhlitaan Pohjanmaan rannikolla tuulisessa säässä. Pelastusviranomaiset suosittelevat harkitsemaan tarkoin, missä ilotulitusraketteja on turvallista ampua.

ilotulitukset
Ilotulitteita
AOP

Huono sää haittaa uuden vuoden juhlintaa pitkin Pohjanlahden rannikkoa. Merialueille on annettu myrskyvaroituksia ja myös maa-alueilla tuuli on yltynyt maanantai-iltaa kohden.

Kovassa tuulessa ilotulitusrakettien ampuminen on arpapeliä ja siksi esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla pelastuslaitokset suosittelevat, että ilotulituksista luovuttaisiin tänä iltana. Merenkurkun korkeudella harkittiin jo ilotulitusten kieltämistä kokonaan.

– Tutkimme ennusteita, harkitsimme asiaa perusteellisesti ja päädyimme siihen, että ilotulituksia ei tarvitse kieltää, kertoo päivystävä palomestari Ismo Ojala Pohjanmaan pelastuslaitokselta.

Ennusteen mukaan Merenkurkun rannikolla tuuli on tänään maanantaina voimakkaimmillaan illansuussa ja tyyntyy lähestyttäessä puolta yötä.

Pelastuslaitoksen vahva suositus onkin, että raketit kaivettaisiin esiin vasta lähempänä vuoden vaihtumista, vaikka niiden ampuminen onkin luvallista jo kello 18 jälkeen.

Palomestari Ismo Ojala
Palomestari Ismo Ojala Jarkko Heikkinen / Yle

Tuuli voi kaataa huonosti tuettuja raketteja ja tuuli voi vaikuttaa paljonkin rakettien lentorataan.

– Se riippuu tietysti raketin koosta, mutta kyllä se vaikuttaa. Tuuli voi kääntää raketin lennon aivan toiseen suuntaan kuin oli tarkoitus, toteaa Ojala.

Jos raketteja halutaan huonossa säässä riskeistä huolimatta ampua, on ampumispaikka valittava tavallistakin tarkemmin. Ampujan pitää huolehtia, ettei tuulen alapuolella ole mitään sellaista, mihin raketti voisi vaarallisesti osua.

– Avoin paikka, merenranta, pelto tai esimerkiksi urheilukenttä ovat hyviä paikkoja eli paikkoja, joissa ei ole mitään rakenteita, opastaa Ojala ja muistuttaa, että myös katsojien pitää ymmärtää pysyä tuulen yläpuolella.

Ojala harmittelee paitsi tuulen voimakkuutta myös sen suuntaa. Mökkirannoilla ilotulitteiden ampuminen onnistuisi turvallisemmin, kun tuuli olisi merelle päin.

Rakettikaupassa tuuli ei huoleta

Pohjanmaan pelastuslaitoksen naapurissa Hong Kong -tavaratalossa kärrättiin lisää ilotulitteita myyntiin samaan aikaan kun pelastuslaitoksella vielä mietittiin ilotulitusten kieltämistä.

Osastonhoitaja Jarmo Keto myöntää, että pelastuslaitos teki hänelle mieluisan päätöksen, kun päätti olla kieltämättä rakettien ampumisen.

– Tavoitteena on myydä varasto tyhjäksi.

Asiakkaita riittää aattopäivänä jonoksi asti. Kedon mukaan illan tuuli ei ole ostajia huolettanut. Sen sijaan rakettitiskillä on tänä vuonna riittänyt puhetta ilotulitteiden pysyvästä kiellosta.

– Vaikuttaa siltä, että ihmiset ovat hyvin valveutuneita siinä asiassa ja moni pohtii, kuinka pitkään raketteja vielä voi ampua, kertoo Keto.