1. yle.fi
  2. Uutiset

Lappi on yhä useamman ihmemaa – joulusesonki löi taas ennätykset

Pakkasta kaipaavia talvituristeja tuli maailman maailman eri kolkilta enemmän kuin koskaan.

Joulusesonki
Turistit vierailemassa Joulupukin Pajakylässä Rovaniemen Napapiirillä
Joulu, lumi ja revontulet. Siinä pääelementit, jotka vetävät Lappiin vuosi vuodelta enemmän turisteja.Vesa Vaarama / Yle

Viime marraskuussa tonttuja pelkäämätön brittiläinen sensaatiolehdistö melusi Lapin lumettomasta craplandista.

Lumi tuli Lappiin joulukuun alussa. Kaikki esteettiset selfieunelmat ovat sittemmin täyttyneet. Lapin maisemat ovat olleet matkailijoille lumipuiden, kaamosruskojen ja sinisen hämärän paratiisi. –

Lapin liiton tietojen mukaan seitsemän tilauslentoa peruttiin marraskuun lopun huonon lumimäärän takia. Se on alle prosentti tämän talven ennätysmäisestä yli 700 Lapin kansainvälisen talvilennon määrästä.

Moni matkailuyritys on kirjannut mojovia kasvulukuja, arvioi Villi Pohjola Oy:n toimitusjohtaja Sami Päivike.

– Meidän tapauksessa kasvua on noin 30 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Päivikkeen mukaan hänen johtamallaan ohjelma- ja majoituspalveluja tuottavalla yrityksellä on asiakasmäärässä ennätyksellinen joulusesonki menossa.

Sesonki jatkuu keväälle saakka

Lapin matkailualan mukaan talvisesonki jatkuu vilkkaana huhtikuun alkuun saakka.

Lapin joulumatkailun parhaimmassa turistirysässä Rovaniemen Napapiirillä on tungosta piisannut viime viikkoina. Joulupukin luokse on jonotettu jopa tuntikausia.

Lapissa on käynyt joulun uudenvuoden sesonkina ja koko päättyvänä vuonna turisteja enemmän kuin koskaan aiemmin. Suurin osa tulee Euroopasta ja Aasian talouskasvun maista.

Lapin rajavartioston alustavien tietojen mukaan Schengen-alueen ulkopuolelta tulijoiden määrä kasvoi tänä vuonna Lapin lentoasemilla seitsemän prosenttia edellisvuodesta. Ivalon lentoaseman kasvu oli 25 prosenttia, Rovaniemellä 15 prosenttia.

Kittilän lentoasemalla Schengen alueen ulkopuolelta tulevien määrä sen sijaan väheni yhdeksän prosenttia.

Myös venäläisiä tulee joulunviettoon Lappiin uudeksi vuodeksi, mutta takavuosien määristä ollaan yhä kaukana. Venäjän heikko rupla syö venäläisten palkansaajien ostokykyä euroalueella.

Tarkemmat tilastot matkailun määristä ja tiedot muutosten syistä valmistuvat myöhemmin talvella.

Lue seuraavaksi