1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Viiden tähden liike

Italian Viiden tähden liike antoi kenkää neljälle parlamentaarikolle – Puheenjohtaja Di Maio: "Kukaan ei ole korvaamaton"

Erotettujen joukossa on entinen rannikkovartioston upseeri Gregorio De Falco, joka muistetaan karille ajaneen Costa Concordia -risteilyaluksen kapteenia käskyttäneenä sankarina.

Viiden tähden liike
 Italian varapääministerinä toimiva Viiden tähden liikkeen johtaja Luigi Di Maio.
Italian varapääministerinä toimiva Viiden tähden liikkeen johtaja Luigi Di Maio.Giuseppe Lami / EPA

Italian hallitukseen kuuluva populistinen Viiden tähden liike erotti maanantaina neljä parlamentaarikkoaan puolueen sääntöjen rikkomisesta.

Puolueesta erotettujen joukossa ovat senaattorit Gregorio De Falco ja Saverio De Bonis sekä Euroopan parlamentin jäsenet Giulia Moi ja Marco Valli.

– Jokainen on tärkeä, kukaan ei ole korvaamaton. Se, joka ei tue hallitussopimusta, on ulkona liikkeestä. Kunnioitus äänestäjiä kohtaan on etusijalla, Italian varapääministerinä toimiva Viiden tähden liikkeen johtaja Luigi Di Maio kirjoitti viestipalvelu Twitterissä.

Erotuspäätös kaventaa Italian hallituskoalition enemmistöä 320 paikkaisessa parlamentin ylähuoneessa eli senaatissa. Nyt koalitiolla on 167 edustajaa senaatissa.

Sankarin viitta ei suojannut

De Falco on entinen rannikkovartioston upseeri, josta tuli sankari tammikuussa 2012, kun hän käski karille ajaneen Costa Concordia -risteilyaluksen kapteenia Francesco Schettinoa palaamaan uppoavaan laivaan.

Kapteeni Schettino oli poistunut aluksesta ennen kuin matkustajat oli evakuoitu. Hänet tuomittiin 16 vuodeksi vankeuteen osuudestaan onnettomuuteen, jossa kuoli 32 ihmistä.

Gregorio De Falco liittyi Viiden tähden liikkeeseen aiemmin tänä vuonna. Hänen saamistaan puolueen riveihin pidettiin merkittävänä saalina. De Falco valittiin senaattoriksi maaliskuun vaaleissa.

Senaatissa De Falcolla oli vaikeuksia alistua puoluekuriin. Hän vastusti useita hallituksen toimenpiteitä, muun muassa Viiden tähden liikkeen hallituskumppanin, oikeistopopulistisen La Lega -puolueen ajamaa lakialoitetta, joka kiristi maahantulijoiden oikeutta turvapaikkaan.

– Olen hyvin pahoillani, enkä odottanut tätä, De Falco sanoi maanantaina kuultuaan erottamisestaan.

Saverio De Bonis puolestaan muun muassa vastusti La Legan ajamaa turvallisuuslakia ja jätti sitä koskevan äänestyksen väliin.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi