Elokuva-alan kuohut, Trumpin ja Putinin tapaaminen sekä sukupolvikone kiinnostivat vuonna 2018 – lue Yle Uutisten suosituimmat jutut uudestaan täältä

Kymmenen luetuimman jutun joukkoon mahtuu laaja kirjo elämää arjen pulmista maailmanpolitiikkaan.

Kotimaa
Donald Trump ja Vladimir Putin tapasivat Helsingissä 16. heinäkuuta.
Donald Trump ja Vladimir Putin tapasivat Helsingissä 16. heinäkuuta.Anatoly Maltsev / EPA

Jos luetuimmista jutuista päätellään, päättyneen vuoden suurin yksittäinen uutistapahtuma oli Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien tapaaminen Helsingissä heinäkuussa. Kymmenessä suosituimmassa jutussa käsiteltiin myös muun muassa parisuhdeväkivaltaa, lastensuojelulaitosten ongelmia, helsinkiläisen kauppakeskuksen takkuista alkutaivalta sekä yllättävää keinoa ampiaisten torjuntaan.

Kokosimme vuoden päätteeksi eniten yleisöä vetäneet jutut yhdelle tarjottimelle. Siniset otsikot toimivat linkkeinä kyseisiin juttuihin.

Tuntematon ohjaaja – Elokuvatähdet kertovat Aku Louhimiehen poikkeuksellisesta vallankäytöstä: Hän alistaa ja nöyryyttää ihmisiä

Kymmenen kärkeen päätyneistä jutuista ensimmäinen julkaistiin maaliskuussa ja puhutti koko loppuvuodenkin. Joukko eturivin näyttelijöitä kertoi kokemuksiaan elokuvaohjaaja Aku Louhimiehen työtavoista. Louhimies pyysi anteeksi saman illan A-studiossa. Syksyllä Louhimies syytti Yleä ajojahdista, ja joulukuussa Ilta-Sanomat kertoi hänen tehneen tutkintapyynnön poliisille.

Tällainen on sukupolvesi lukuina – katso, mitä ikätoverisi tienaavat, paljonko on asuntolainaa ja milloin kuolema korjaa

Maaliskuun lopulla Yle Uutisten lukijat pääsivät vertailemaan itseään ikätovereihinsa sukupolvikoneessa. Vuosina 1940–2000 syntyneistä on kerätty koneeseen monenlaista tilastotietoa myös muun muassa parisuhteista, koulutuksesta ja terveydestä.

Yle tutki kaikki Suomen 3 030 asuinaluetta – tähtiluokitus kertoo, millainen naapurustosi on muihin verrattuna

Huhtikuussa vertailtiin puolestaan asuinalueita. Ylen Postinumeropuntarista pystyy hakemaan tiedot tietyn asuinalueen väestöpohjasta ja elinvoimasta. Asuinalueet on luokiteltu muun muassa työikäisen väestön määrän, taloudellisen huoltosuhteen ja asukkaiden ostovoiman perusteella.

Oma mies hakkasi ja raiskasi 30-vuotiaan Tytti Ripatin – nainen julkaisi kuvat ja kirjoitti presidentille, jotta kukaan ei enää epäröisi lähteä

Yhä useampi parisuhteessa väkivaltaa kokenut osaa ja uskaltaa hakea apua. Toukokuussa Yle Uutisten lukijoille oman tarinansa kertoi Tytti Ripatti.

Oulun tragedia vei yhtäkkiä terveyden kymmeniltä poliiseilta, myös Timo Mälliseltä – tapaus kiteyttää kaiken siitä, miksi sisäilmaongelmia ei saada Suomessa kuriin

Kolme kymmenestä luetuimmasta jutusta julkaistiin keskellä lomakautta heinäkuussa. Silloin luettiin muun muassa Oulun poliisitalon sisäilmaongelmista. Kymmenillä työntekijöillä ilmeni peruskorjauksen aikaan hengitystieoireilua. Jutussa pohdittiin myös laajemmin sisäilmaongelmien ratkaisemisen ristiriitoja.

Trump ja Putin ovat poistuneet Suomesta, Trumpin puheet järkyttivät Yhdysvalloissa – Yle seurasi hetki hetkeltä

Heinäkuun puolivälissä katseet kääntyivät Suomeen kautta maailman. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat helteisessä Helsingissä. Yle Uutiset seurasi päivän tapahtumia 15-tuntisessa erikoislähetyksessä sekä vuoden kymmenen luetuimman joukkoon päätyneessä verkkojutussa hetki hetkeltä.

Vesipussi auringossa – voiko näin yksinkertainen kikka toimia ampiaisten häätämiseen?

Ampiaisten runsas määrä lienee saanut monet pohtimaan kesällä 2018 karkotuskeinoja. Heinäkuun lopun suosituimmassa jutussa pohdittiin, häätääkö vedellä täytetty läpinäkyvä muovipussi ampiaiset terassilta. Elokuussa ampiaisia tutkiva Itä-Suomen yliopiston apulaisprofessori kokeili myytinmurtohengessä pussin tehoa: "Näyttää siltä, että tällä menetelmällä ei ole vaikutusta ampiaisten suunnistamiseen."

Harva tietää halpavaatteen todellisen hinnan: Pikamuoti saastuttaa enemmän kuin lento- ja laivaliikenne, koska vaatteita ei tehdä kestämään

Kesän alennusmyyntien jälkeen elokuussa selvitettiin niinsanotun pikamuodin todellista hintaa ja vaatetuotannon kestävyyttä. Suomalaisprofessori arveli, että vain harvat kuluttajat ovat tietoisia vaateteollisuuden ympäristökuormasta, mutta uskoi vaatekulutuksen muuttuvan kestävämpään suuntaan.

Väärä lääke vei pojan vuosiksi psykiatriseen hoitoon – 16-vuotiaana hän onnistui paljastamaan, kuinka lapsia alistetaan ja nöyryytetään laitoksissa ympäri maata

Jeren tarinan kautta syyskuussa nousi esiin kaltoinkohtelu lastensuojelulaitoksissa. Sairaita lapsia on esimerkiksi kääritty mattoon ja pidetty talutusvyössä ja riisutettu alasti. Tapauksia löytyi myös laitoksista, joissa hoidetaan kehitysvammaisia tai mielenterveysongelmaisia lapsia.

Asiakkaat ovat kaikonneet kauppakeskus Redistä – yrittäjän mukaan tilanne on katastrofi ja konkurssi uhkaa

Helsingissä syksyllä avatun kauppakeskus Redin alkutaival vaikutti varsin hankalalta. Marraskuussa osa yrittäjistä kertoi Yle Uutisille, että asiakasvirrat olivat tyrehtyneet nopeasti avajaisten jälkeen ja pelkäsi konkurssin uhkaavan. Kauppakeskuksen johtaja sanoi, että "useita kauppakeskuksia avanneena tiedämme, että uuden kauppakeskuksen ylösajo kestää noin kahdesta kolmeen vuotta". Seuraavalla viikolla hänet erotettiin tehtävästään.