1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Emmanuel Macron

Macron uudenvuodenpuheessaan: Ranskan hallitus voi tehdä enemmän, mutta kansalaisten pitää hyväksyä todellisuus

Keltaliiviset mielenosoittajat ovat protestoineet Ranskan hallitusta vastaan viikkojen ajan.

Emmanuel Macron
Ranskan presidentti Emmanuel Macron
Ranskan presidentti Emmanuel Macron 31. joulukuuta.Michel Euler / AFP

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi uudenvuodenpuheessaan maanantaina, että Ranskan valtio voi tehdä enemmän parantaakseen tavallisten kansalaisten elämää.

Keltaliiveiksi kutsut mielenosoittajat ovat protestoineet viikkojen ajan heikentyvää ostovoimaa vastaan Ranskassa. Mielenosoittajat ovat muun muassa vaatineet Macronia eroamaan presidentin tehtävästä.

– Voimme tehdä paremmin ja meidän täytyy tehdä paremmin, Macron sanoi televisioidussa puheessaan uutistoimisto AFP:n mukaan.

Élysée-palatsissa puhunut Macron myös kehotti kansaa hyväksymään todellisuuden, että julkisten menojen lisääminen ei ole vastaus Ranskan talousongelmiin.

– Emme voi tehdä vähemmän töitä, tienata enemmän, leikata veroja ja lisätä menoja, Macron sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Presidentti sanoi jatkavansa uudistusohjelmaansa vuonna 2019 keltaliivien mielenosoituksista huolimatta. Hän lupasi uudistaa muun muassa työttömyyskorvauksia ja eläkkeitä.

Reuters kertoo, että Journal du Dimanchen tekemän mielipidekyselyjen yhteenvedon perusteella enää vain 24 prosenttia ranskalaisista kannattaa Macronia, kun vuosi sitten luku oli 47 prosenttia.

Keltaliivien odotetaan osoittavan mieltään uuttavuotta juhlivan väkijoukon seassa kuuluisalla Champs-Elysée -kadulla. Juhlintaa on valvomassa runsaasti poliiseja.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi