1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Korea

Kim uhosi Trumpille – varoittaa suunnanmuutoksesta ydinvoiman osalta ellei joustoa löydy

Kimin uudenvuodenpuhe oli maan tapaan mahtipontinen ja julistava.

Pohjois-Korea
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kättelevät Singaporessa.
Kevin Lim / EPA

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un sanoo olevansa sitoutunut ydinaseista luopumiseen, mutta varoittaa suunnan muutoksesta, mikäli Yhdysvallat ei lievennä kantaansa. Kim antoi varoituksensa uudenvuodenpuheessaan. Samalla hän kuitenkin ilmoitti olevansa valmis tapaamaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpia milloin tahansa.

Kim on jo aiemmin vaatinut kansainvälisten sanktioiden kumoamista, mutta Yhdysvallat ei ole suostunut lievennyksiin ennen kuin Pohjois-Korea luopuu ydinaseohjelmastaan.

Pohjois-Korean johtajan uudenvuodenpuhetta odotettiin mielenkiinnolla, sillä Kimin viime vuoden puhe avasi tietä ennennäkemättömälle kansainväliselle diplomatialle erityisesti Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen suuntaan. Lisäksi eristäytyneen maan johtajan puhe on kertonut maan suunnasta ulkovaltoihin nähden.

Kim tapasi Trumpin Singaporessa kesäkuussa 2018, mutta toistaiseksi laihoin tuloksin. Pohjois-Korea on ilmeisesti purkanut joitakin testauslaitoksia, mutta on olemassa väitteitä siitä, että se jatkaa aseohjelmaansa.

Trumpin lisäksi Kim tapasi viime vuonna myös Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin. Huipputapaamisia Moonin kanssa oli kaikkiaan kolme kertaa.

Viime vuoden lähentyminen toi muutoksen maan aiempaan eristäytyneeseen linjaan, sillä Pohjois-Korea aiheutti kansainvälistä huolta erityisesti ydinkokeillaan ja ohjustestauksillaan vuonna 2017.

Odotettavissa on, että Kim ja Trump tapaavat alkuvuodesta tänä vuonna. Presidentti Trump on sanonut odottavansa toista huippukokousta, mutta lopullista ajankohtaa ei ole vielä vahvistettu, kirjoittaa Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun). Joidenkin arvioiden mukaan ajankohta voisi olla helmikuussa.

Kim Jong-unilla on suunnitelmissa matkustaa myös huippukokoukseen Etelä-Korean pääkaupunkiin Souliin, mutta täkään suunnitelmaa ei ole vielä vahvistettu.

Kimin puhe välitettiin valtiollisessa televisiossa uudenvuodenpäivänä.

Lue myös:

Pohjois-Korean johtajan uudenvuodenpuhe kertoo maan suunnan – puhetta odotetaan kotimaassa ja ulkomailla

Pohjois-Korean johtaja lähetti kirjeen Etelä-Korean presidentille – haluaa tavata entistä säännöllisemmin

Junadiplomatiaa Etelä- ja Pohjois-Korean välillä – rajalla pidetty seremonia tahdonosoitus rautateiden yhdistämisestä

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi