Xi: Yhteistyö on paras vaihtoehto Kiinalle ja Yhdysvalloille

Maat solmivat diplomaattiset suhteet tasan 40 vuotta sitten.

Kiina
Xi Jinping ja Donald Trump
Kiinan presidentti Xi Jinping ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump keskustelivat viikonlopun aikana puhelimitse muun muassa kauppaneuvottelujen edistymisestä.Roman Pilipey / EPA

Historia osoittaa yhteistyön olevan paras vaihtoehto sekä Kiinalle että Yhdysvalloille, arvioi Kiinan presidentti Xi Jinping Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille lähettämässään uudenvuoden viestissä.

Tänään tulee kuluneeksi tasan 40 vuotta maiden välisten diplomaattisuhteiden solmimisesta.

Xin mukaan maiden välisessä suhteessa on ollut ylä- ja alamäkiä, mutta neljän vuosikymmenen aikana on tapahtunut paljon historiallista edistystä.

– Kiinnitän paljon huomiota Kiinan ja Yhdysvaltain välisiin suhteisiin. Olen valmis työskentelemään presidentti Trumpin kanssa, jotta voimme tiivistää kokemuksemme maiden välisten suhteiden kehittämisestä, Xi kommentoi.

Presidentti Trump lähetti Xille vastaviestin, jossa hän vakuutti haluavansa edistää maiden välisten suhteiden rakentavaa kehittymistä. Trump ja Xi myös keskustelivat viikonlopun aikana puhelimitse. Trumpin mukaan puhelu oli "pitkä ja oikein hyvä".

Kiinan ja Yhdysvaltain kauppasuhteet ovat olleet viimeaikoina koetuksella. Joulukuussa maat päättivät pitää kauppasodassa 90 päivän mittaisen aselevon, jonka aikana kumpikaan osapuoli ei määrää uusia tuontitulleja.

Yhdysvallat alkoi tunnustulla diplomaattisuhteiden solmimista Kiinaan presidentti Richard Nixonin kaudella 1970-luvun alkupuolella. Muodollisesti maat tunnustivat toisensa vuonna 1979.

Lue lisää:

Uskon puute USA:n ja Kiinan kauppaneuvotteluihin romahdutti New Yorkin pörssit – ”kiinalaiset ärsyyntyneitä Trumpin hallinnon kommenteista”

Yhdysvallat asettaa Kiinalle uusia tulleja – Kiina aikoo vastata samalla mitalla

Lähteet: Reuters