Hyppää sisältöön

Kiistelty oikeistojohtaja Jair Bolsonaro astuu valtaan Brasiliassa

Hallitukseen nousee ennätysmäärä entisiä sotilaita.

Jair Bolsonaro on toiminut Brasilian presidenttinä vuoden alusta. Kuva: Joedson Alves/EPA

Brasilian uusi presidentti Jair Bolsonaro vannoo tänään virkavalan maan pääkaupungissa Brasíliassa.

Bolsonaro on 63-vuotias asevoimien entinen kapteeni, joka voitti lokakuussa pidetyt presidentinvaalit lupaamalla kitkeä pois Brasiliaa piinaavan korruption ja rikollisuuden.

Presidentti Donald Trumpin ihailijaksi tunnustautunutta Bolsonaroa on luonnehdittu oikeistopopulistiksi tai äärioikeistolaiseksi. Amerikkalaisen esikuvansa tapaan myös Bolsonaro tunnetaan kärjekkäistä lausunnoistaan. Hän on esimerkiksi kertonut arvostavansa Brasilian vuosien 1964–1985 sotilasdiktatuurin aikaa.

Bolsonaron hallinnossa aloittaa 22 ministeriä, joista seitsemällä on sotilastausta. Määrä on enemmän kuin koskaan ennen sitten sotilasdiktatuurin. Myös varapresidentti Hamilton Mourão on eläköitynyt kenraali.

Bolsonora onkin joutunut toistuvasti vakuuttamaan, että hän kunnioittaa maan perustuslakia, eikä Brasilia ole luisumassa takaisin sotilasvaltaan.

Talouspoliittisesti uusi presidentti on oikealla. Vaalikampanjansa aikana hän lupasi uudistaa Brasilian taloutta markkinalähtöisemmäksi muun muassa yksityistämällä valtion omistamia yrityksiä. Bolsonaro on luvannut myös uudistaa maan eläkejärjestelmää ja purkaa luonnonsuojelua.

Orbán osallistuu virkaanastujaisiin

Bolsonaron virkaanastujaisissa vallitsevat tiukat turvatoimet. Viranomaisten mukaan kolme tuhatta poliisia varmistaa turvallisuutta ja kaduille on määrätty lähetettävän jopa panssarivaunuja. Myös hävittäjiä on asetettu valmiustilaan.

Turvatoimia on nostettu Bolsonaron pyynnöstä. Hän joutui syyskuussa puukotetuksi, kun nuori mies hyökkäsi yllättäen hänen kimppuunsa vaalitilaisuudessa. Bolsonaron perheenjäsenten mukaan presidentti voi joutua radikaalien terrori-iskun kohteeksi. Turvallisuusviranomaiset eivät ole kuitenkaan puhuneet tämänkaltaisista uhista.

Virkaanastujaisissa tunnetuimmat ulkomaalaiset osallistujat ovat puoluekartan oikealta laidalta. Paikalle saapuvat Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sekä Unkarin pääministeri Viktor Orbán.

Brasilian ulkoministeriö oli alun perin lähettänyt kutsun myös Latinalaisen Amerikan äärivasemmistolaisille presidenteille, Venezuelan Nicolas Madurolle ja Nicaraguan Daniel Ortegalle. Bolsonoran esikunta kuitenkin myöhemmin perui kutsut.

Yhdysvalloista tilaisuuteen osallistuu ulkoministeri Mike Pompeo.

Brasilian pääkaupungin kaduille jalkautuneet sotilaat turvaavat presidentin virkaanastujaisia. Kuva: JOEDSON ALVES / EPA

Takana loistava tulevaisuus?

Brasilian uudella presidentillä riittää edessä työsarkaa. Maan talouskasvu ei ole vastannut odotuksia ja kansalaisten taloudellinen eriarvoisuus on edelleen merkittävä ongelma.

Vuosituhannen alkupuolella Brasilian talouteen alkoi kohdistua suuria odotuksia. Etelä-Amerikan suurin valtio oli tuolloin keskeinen jäsen kehittyvien talousmaiden BRICS-ryhmässä. Economist-talouslehden kansikuvassa Rio de Janeiron kuuluisa Kristus-patsas kuvattiin nousevan raketilla taivaaseen.

2000-luvun alun toiveikkuus ja varallisuuden lisääntyminen ovat kuitenkin vaihtuneet suureen pettymykseen, jota viime vuosina paljastuneet korrputioskandaalit ovat vain lisänneet.

Bolsonaro toimii Brasilian presidenttinä ainakin vuoteen 2022 saakka.

Lue lisää:

Suomalaisasiantuntija: Brasiliassa osa äärioikeistopresidentin uhosta saattaa jäädä kampanja-aikaan – Talouden paineet voivat hillitä Bolsonaroa

Brasilia saa äärioikeistolaisen presidentin Jair Bolsonaron