Myrskysää sotki Ylen suunnitelmat uudenvuoden suorasta lähetyksestä

Yleisradion julkaisujohtaja Ismo Silvo kertoo, miksi harvinainen päätös Senaatintorin uudenvuoden tapahtumasta jouduttiin tekemään.

myrskyt
Paula Vesala esiintyy Senaatintorin perinteisessä uudenvuoden juhlassa

Maanantai-iltana kello 23 piti ohjelmatietojen mukaan alkaa suoran lähetyksen Vuosi vaihtuu -tapahtumasta Helsingin Senaatintorilta. Ohjelma torilla alkoi suunnitellusti, mutta Ylen tv-lähetyksessä nähtiin tallenne saman illan kenraaliharjoituksesta.

Julkaisujohtaja Ismo Silvon mukaan nopeisiin muutosratkaisuihin vaikutti uudenvuoden aattoillan huono sää.

Julkaisujohtaja Ismo Silvo, minkälainen päätös Ylessä tehtiin?

Myrsky uhkasi häiritä koko Senaatintorin tapahtumaa. Alkuillasta oli uhkana, että tapahtuma perutaan. Sen vuoksi tuotantoryhmä päätti, että taltioidaan kello 20 alkanut kenraaliharjoitus. Tarkoitus oli, että päätapahtuman jälkeen jatkaa ohjelma nimeltä Jatkot. Se päätettiin turvallisuussyistä perua. Ohjelmapaikalle laitettiin vuosi sitten taltioitu konserttiohjelma Meidän Romanssi.

Vuosi vaihtuu -tapahtumassa esiintyivät muun muassa laulajat Vesta ja Paula Vesala.

Meidän Romanssi on tallenne vuoden 2017 Peterburg-Konsert-sinfoniaorkesterin konsertista. Solisteina kuultiin muun muassa Jari Sillanpäätä, Tomi Metsäketoa ja Diandraa.

Miksi ratkaisuun päädyttiin?

– Uhkana tosiaan oli, ettei varsinaista tapahtumaa järjestettäisi talvimyrskyn takia lainkaan. Pyrimme ajoissa varmistamaan, että vuoden vaihtuessa ohjelmapaikalla on edes joku ohjelma.

– Ykköskanavalle vaihdettiin konserttitaltiointi, koska Tv-kakkosella meni samaan aikaan Coldplayn konsertti. Meidän Romanssi edusti selvästi toisenlaista musiikkia.

Onko ratkaisusta tullut Ylelle paljon palautetta?

– Kyllähän palautetta on tullut. Totta kai eilinen harjoituksista tehty ohjelmataltiointi oli hiukan kömpelömpi, eikä tunnelma ollut sama kuin olisi ollut alun perin suunnitellussa varsinaisessa tapahtumassa. Torilla ei ollut niin paljon ihmisiä ja ehkä harjoitusmoodi näkyi myös taltioinnissa. Siitä on tullut palautetta ja toisaalta siitä, miksi Jatkot-ohjelma vaihtui Meidän Romanssi-ohjelmaan.

– Tällaisista vaihdoista tulee aina palautetta, koska ihmiset kokevat, että ennakkolupaus on petetty. Ainahan merkkitapahtumat ovat ihmisille tärkeitä televisiotapahtumia.

Onko vastaavaa tapahtunut aikaisemmin?

– Usein urheiluohjelmien yhteydessä. Varsinkin mäkihyppy on altis säämuutoksille.

– Viihdetapahtumissa, joita on suunniteltu, kuten tässäkin tapauksessa Helsingin kaupungin kanssa useita kuukausia, en muista, että olisi jouduttu tekemään muutoksia vain muutama tunti ennen tapahtuman alkua, Ylen julkaisujohtaja Ismo Silvo sanoo.