Mies, nainen ja moninainen – Saksa hyväksyy intersukupuolisille kolmannen sukupuolen

Intersukupuolisilla on synnynnäisiä miesten ja naisten sukupuoliominaisuuksia.

sukupuolivähemmistöt
Kaksi miestä kävelee valtavan sateenkaarilipun alla.
Saksan parlamentti hyväksyi kolmannen sukupuolen identiteetin sallivan lain joulukuun puolivälissä.Radek Pietruszka / EPA

Saksassa astui vuoden alusta voimaan laki, joka tunnustaa intersukupuolisten ihmisten kolmannen sukupuolen identiteetin.

Intersukupuoliset henkilöt voivat virallisissa dokumenteissa valita sukupuolekseen naisen tai miehen sijaan "divers" – eli suomeksi "sekalainen" tai moninainen. He tarvitsevat rekisteröitymistä varten lääkärintodistuksen.

Intersukupuoliset omaavat syntyessään sekä miesten että naisten sukupuoliominaisuuksia, jotka liittyvät sukupuolielimiin tai kromosomeihin. Henkilön intersukupuolisuus voi ilmetä heti syntyessä tai vasta murrosiässä.

Sukupuoliaktivistien mielestä uusi laki ei ole riittävä. He katsovat, että lääkärintodistuksen vaatiminen on hankalaa intersukupuolisille henkilöille, joilla ei ole näkyviä intersukupuolisia ominaisuuksia.

Yhtä yleistä kuin punatukkaisuus

YK:n mukaan 0,05–1,7 prosenttia maailman väestöstä on intersukupuolisia. Tämä ominaisuus on suunnilleen yhtä yleinen ihmisillä kuin punahiuksisuus.

Saksa on sallinut vuodesta 2013 lähtien sen, että vanhemmat ovat voineet jättää merkitsemättä lapsen syntymätodistukseen sukupuolen, jos syntyneen vauvan anatomista sukupuolta ei ole voitu määrittää.

Vuonna 2017 Saksan liittovaltion perustuslakituomioistuin määräsi, että ihmisillä pitää olla oikeus olla rekisteröitymättä mieheksi tai naiseksi. Oikeus määräsi viranomaiset luomaan kolmannen identiteetin tai poistamaan sukupuolimerkinnät kokonaan asiakirjoista.

Oikeusjutun asiasta oli nostanut intersukupuolinen aikuinen, jota oli estetty muuttamasta sukupuolensa syntymärekisterissä naisesta moninaiseksi.

Saksan parlamentti hyväksyi kolmannen sukupuolen identiteetin sallivan lain joulukuun puolivälissä.

Uutisen kommentointia ei voitu sulkea heti teknisen vian vuoksi.

Lähteet: AFP, AP, Reuters