Laivayhtiöt varautuvat rajuun myrskyyn – joitakin laivavuoroja jää ajamatta

Selkämerelle odotettavissa ennätyskorkeita, jopa kahdeksanmetrisiä aaltoja.

Aapeli-myrsky
Viking Linen M/S Mariella laiturissa Eteläsatamassa sekä jalankulkijoita Kauppatorilla Helsingissä uudenvuodenpäivänä 1. tammikuuta
Viking Linen M/S Mariella Eteläsatamassa Helsingissä 1. tammikuuta.Markku Ulander / Lehtikuva

Laivayhtiöt Tallink Silja ja Viking Line varautuvat myrskytuuliin merellä, mutta ainoastaan Viking Linen Rosella-aluksen lähtö Maarianhaminasta Kapellskäriin on peruttu.

Tuulet saattavat Ylen meteorologin Toni Hellisen mukaan olla illasta alkaen merellä puuskissa yli 30 m/s:ssa. Illalla Vaasan edustalla Mustasaaressa mitattiin jopa 34m/s:ssa tuulta.

Hellinen kertoo, että Selkämerellä aallonkorkeudeksi on ennakoitu huomattavat kahdeksan metriä. Aiempi ennätyskorkeus on vuoden 2011 Tapani-myrskyn ajalta, jolloin aallon korkeus kohosi 6,5 metriin. Aallonkorkeutta mitattiin tällöin ensimmäistä kertaa.

Laivayhtiö Tallink Silja kertoo laivojensa liikennöivän tänään normaalisti myrskystä huolimatta, mutta vasta yöllä selviää pääsevätkö laivat pysähtymään Maarianhaminassa normaalisti.

– On myös mahdollista, että laivat joutuvat hidastamaan vauhtia kovan merenkäynnin vuoksi ja pieniä myöhästymisiä voi tulla, kertoo Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd.

Laivayhtiö varautuu myrskyyn Nöjdin mukaan muun muassa siten, että ulkokansille pääsy estetään, hissejä voidaan ottaa pois käytöstä ja tavaroita ja astioita kelmutetaan, jotta ne eivät mene putoilemisen vuoksi rikki.

– Aika poikkeuksellisen kova talvimyrsky on kyseessä, mutta laivat on tehty kestämään myrskyolosuhteita, Nöjd muistuttaa.

"Kapteenit ajavat matkustajien mukavuutta ajatellen – myöhästymiset mahdollisia "

Viking Linen mukaan Ahvenanmaan Maarianhaminan ja Ruotsin Kapellskärin välillä liikennöivän Rosella-aluksen iltalähdöt sekä huomisen päivän lähdöt on peruttu.

Turusta illalla lähtevä Viking Grace-alus poikkeaa normaalisti kello 01 yöllä Ahvenanmaalla Långnäsin satamassa.

– Långnäs on hiukan haasteellinen myrskyssä. Varoitamme matkustajia siitä, että tällä kertaa laiva ei mahdollisesti pääse Långnäsiin rantautumaan, laivayhtiön tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svanström kertoo.

Boijerin mukaan kova tuuli ei ole tavatonta ja kapteenit osaavat huomioida sen ajamalla matkustajien mukavuutta ajatellen, mutta myöhästymiset aikataulusta ovat siksi mahdollisia.

Molempien laivayhtiöiden tiedossa on ainoastaan yksittäisiä matkustajien tekemiä peruutuksia myrskystä johtuen.

Laivayhtiöt muistuttavat matkustajia siitä, että pahoinvointilääkettä kannattaa ottaa, mikäli tietää tulevansa helposti merisairaaksi.

Meteorologi Hellisen mukaan myrsky alkaa heiketä aamulla. Voimakkaimmin tuulee Pohjois-Itämerellä, Pohjanlahdella ja Länsirannikolla.

– Perämerellä vedenpinnan korkeus on myös alkanut laskea ennakoitua nopeammin, jopa 1,5 metriä vuorokauden aikana, Koskela huomauttaa.