Yli 40 000 kotitaloutta sähköttä – lumi painaa puita linjojen päälle, myrskytuulet yhä voimistumassa

Järvi-Suomen Energian mukaan keskiviikon vastaisena yönä lähestyvä myrskyrintama saattaa aiheuttaa pahojakin tuhoja.

myrskyt
Sähkölinja
Toni Pitkänen / Yle

Sähköttömien määrä alkoi kohota nopeasti illalla. Pitkään sähköttömiä oli kymmenisen tuhatta, mutta tiistaina kello 23.30 maissa sähköttömien kotitalouksien määrä oli noussut jo yli 40 000:n.

Eniten ongelmia illalla oli Savossa, Keski-Suomessa sekä Pohjanmaalla rannikkoalueella ja erityisesti Järvi-Suomen Energian ja Elenian asiakkailla.

– Tilanne johtuu siitä, että puihin kertyi nopeasti lunta ja puut ovat taipuneet linjojen päälle, kertoi Järvi-Suomen Energian käyttöpäällikkö Mika Huttu iltapäivällä.

Hutun mukaan säätietojen perusteella illalla alkaa pakastua ja kun tiistainen lumisade oli melko märkää, se tarkoittaa sitä, että lumi tarttuu puiden oksiin.

– Seuraava myrskyrintama on tulossa yön aikana. Aamukuuden maissa tätä päivää huomattavasti vaikutuksiltaan suurempi myrsky on meidän alueellamme ja saattaa tehdä pahojakin tuhoja, Huttu sanoo.

Korjauksia tehdään tehdään Hutun mukaan 50 asentajan voimin ja pyrkimyksenä on saada tämän päivän viat korjattua päivän aikana

– Lunta on tullut maastoon parikymmentä senttiä ja se, sekä pimeys hidas

tavat toimenpiteitä ja kohteelta toiselle siirtymistä maastossa.

Järvi-Suomen Energia muistuttaa, että puita ei saa missään tapauksessa itse poistaa linjoilta omatoimisesti eikä mahdollisiin maassa oleviin johtoihin saa koskea sähköiskun vaaran takia.

– Vikapalvelunumeroomme 0800 90440 kannattaa soittaa vain, jos tietää vian aiheuttajan, kuten sähkölinjaan nojaavan puun tai valot käyttäytyvät epämääräisesti eli himmenevät ja kirkastuvat, Huttu sanoo.

Hutun mukaan myös silloin on hyvä olla sähköyhtiöön yhteydessä, jos sähköttömyys pitkittyy ja mennään jo menty keskiviikon yli.

STT:n mukaan Pertunmaalla ikäihmisten perhekoti on jouduttu evakuoimaan myrskyn aiheuttaman sähkökatkon vuoksi.