Herätys: Talvimyrsky riepottelee Suomea, Tampereella otetaan käyttöön kolmen potilaan leikkaussali, kierrätyskeskukseen paljon kelvotonta tavaraa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Irronnut markiisi hautaustoimiston edustalla.
Tuuli riepotteli hautaustoimisto Monosen markiisia Töölössä Helsingissä keskiviikkona.Nina Törnudd / Lehtikuva

Raju talvimyrsky riepottelee Suomea

Raju talvimyrsky on riepotellut Suomea yön aikana. Yöllä koettiin Suomen mittaushistorian voimakkaimmat tuulet merialueilla, kun Ahvenanmerellä mitattiin keskituulen nopeudeksi 32,4 metriä sekunnissa. Lumi, tuuli ja pakastuva sää tekevät ajokelistä huonon tai erittäin huonon laajasti ympäri Suomea. Kymmenettuhannet taloudet ovat vailla sähköä, koska puita on kaatunut sähkölinjoille.

Tiistai-iltana Kanta-Hämeessä linja-auto suistui ojaan ja kaatui kyljelleen valtatie 10:llä Ypäjän ja Someron rajalla. Myrsky on myös muun muassa kaatanut puita junaradalle. Matkustajajuna törmäsi radalle kaatuneisiin puihin Mikkelin ja Hiirolan välillä matkallaan Pieksämäelle.

Yle seuraa myrskyä tässä artikkelissa. Lue lisää säästä yle.fi/saa.

Tampereella otetaan käyttöön leikkaussali, jossa voidaan leikata kolmea potilasta yhtä aikaa – Pohjoismaiden ensimmäisellä "latosalilla" haetaan tehoa toimintaan

TAYS keskeneräinen leikkaussali
TAYS keskeneräinen leikkaussali.Jari Hakkarainen / Yle

Käyttöikänsä päähän tulleita sairaarakennuksia puretaan ja uusia rakennetaan valtavilla summilla Suomessa. Esimerkiksi Tamperen yliopistollisen sairaalan satojen miljoonien uudistusohjelma on edennyt puoleen väliin. Sairaaloiden rakentamisaallossa uusitaan myös toimintatapoja. Sama hoitohenkilöstö voi osallistua moneen leikkaukseen yhtä aikaa, kun Tampereella otetaan käyttöön "latosali", jossa on kolme leikkauspöytää verhoilla eroteltuna.

Asiantuntijat uudistaisivat palomiesten valintatestausta

Palomies paloauton vierellä
Jyrki Lyytikkä / Yle

Palomiehet on pian 30 vuotta valittu koulutukseen samalla kuntotestillä. Valintatestauksesta puuttuvat kokonaan motoriikan ja notkeuden mittaaminen. Motoristen taitojen ja notkeuden testaaminen antaisi parempia mahdollisuuksia arvioida, miten hakija suoriutuu ammatistaan, kun ikää alkaa tulla. Nykyisistä palomiehistä neljä kymmenestä jää työkyvyttömyyseläkkeelle. Keskimäärin työkyvyttömyyseläkkeelle siirrytään 51,5 -vuotiaana.

Lähes puolet kierrätyskeskukseen tuotavasta tavarasta myyntikelvotonta

Asiakas kantaa Lundia tikkaita Kierrätyskeskukseen.
Kirjahyllyjen suosio on viime vuosina hiipunut. Vähiten kysyntää on suurille, koko seinän valtaaville kirjahyllyille. Jussi Koivunoro / Yle

Kierrätyskeskuksen saamista lahjoituksista iso osa on niin huonokuntoisia, ettei niitä voi lainkaan uudelleenkierrättää. Myytäväksi kelpaamaton tavara joudutaan kippaamaan jätteisiin. Ihmisiltä unohtuu, etteivät keskukset ole kaatopaikkoja, jonne voi tyrkätä rikkinäistä tavaraa. Taulutelevisio on poikkeus.

Trump kutsui kongressin johtajat neuvotteluun

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump
Yhdysvaltain presidentti Donald TrumpMichael Reynolds / EPA

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on kutsunut kongressin tärkeimmät lainsäätäjät palaveriin rajaturvallisuudesta, kertoo muun muassa Guardian. (siirryt toiseen palveluun) Kyseessä on ensimmäinen varsinainen puolueiden ja presidentin välinen neuvottelu sen jälkeen, kun maan hallinto suljettiin budjettikiistan vuoksi joulun alla. Trump on sanonut, että hän on valmis tekemään demokraattien kanssa budjettisopimuksen, mutta hän vaatii yhä rahaa Meksikon muuriin.