Voimakas myrsky myös Skandinaviassa, Tanskassa Ison-Beltin sillalla sattui kuusi henkeä vaatinut junaonnettomuus

Tanskassa kuoli kuusi ihmistä junaonnettomuudessa, kun vastaantulevasta tavarajunasta lensi lastia päin matkustajajunaa.

myrskyt
Kuva Ison-Beltin sillalta. Myrskyää rajusti.
Junaonnettomuus tapahtui Ison-Beltin sillalla Själlandin ja Fynin saarten välillä.Tim K. Jensen / EPA

Kuusi ihmistä on kuollut Ison-Beltin sillalla sattuneessa rajussa junaonnettomuudessa Själlannin ja Fynin saarten välillä, kertovat tanskalaismediat.

Lisäksi 16 ihmistä on loukkaantunut. Poliisin mukaan kukaan heistä ei ole hengenvaarassa.

Tavarajuna on jäänyt pysähdyksiin Ison-Beltin sillalle. Kaksi keltaliivistä miestä kävelee rikkoutuneen tavarajunan kontin ohitse.
Tavarajunan vaunut jäivät jumiin Ison-Beltin sillalle.Reuters

Onnettomuus tapahtui aamulla klo 7.30 paikallista aikaa. Tanskan rautatieyhtiön mukaan vastaantulevan tavarajunan kyydistä oli irronnut lastia, joka oli osunut matkustajajunaan, ja juna joutui jarruttamaan rajusti.

Tanskan onnettomuustutkijoiden mukaan myrskytuuli todennäkäisesti vaikutti asiaan.

Tavarajunassa oli kyydissä rekan perävaunuja, ja ainakin yksi tyhjä perävaunu oli pudonnut junan eteen tai päälle. Myös perävaunujen suojana olleet pressut olivat repeilleet, joten niiden kyydissä olleita olutkoreja on saattanut lentää matkustajajunaan tai raiteille.

Junassa oli onnettomuushetkellä (siirryt toiseen palveluun) 131 matkustajaa ja kolme työntekijää. Heitä varten on perustettu evakuointikeskus lähelle turmapaikkaa. Uhrien tunnistaminen oli vielä alkuillasta kesken.

Tanskan TV2-kanavan Twitterissä julkaisemassa kuvassa näkyvät jäljet onnettomuusjunan sisällä.

Turman syytä tutkitaan edelleen

Paikalla on päivän mittaan suorittu tarkkoja tutkimuksia ja sukeltajat ovat etsineet todisteita jopa merestä, sillan alta.

– Etsimme syytä onnettomuudelle. Se on kuin iso palapeli, jota kokoamme siitä, mitä tapahtui. Tarkoitus on saada aikaan suosituksia, jotka estäisivät tällaisten toistumisen, kertoi TV2-kanavalle onnettomuuskomission vt. päällikkö Bo Haaning.

TV2-kanavan haastattelema (siirryt toiseen palveluun) matkustaja Li Peng kertoo kuulleensa kovaa ääntä, joka voimistui parin minuutin ajan.

– Sitten kolme ikkunaa tuli yllättäen sisään. En tiedä, mikä sen aiheutti, mutta juna jatkoi matkaansa. Ryömin turvaan penkkien alle, Li Peng sanoi.

Karttakuva Ison-Beltin sillan junaonnettomuudesta
Yle Uutisgrafiikka

Yleisradioyhtiö DR:n haastattelema Heidi Langberg Zumbusch kertoi, että matka tyssäsi pian Nyborgista lähdön jälkeen:

– Kuulimme kovan pamauksen ja ikkunat romahtivat sisälle sinne vaunuun, jossa istuimme. Ja sitten putosimme lattialle ja juna pysähtyi. Olemme shokissa, mutta olimme onnekkaita, koska istuimme siellä, missä istuimme. Seuraavan vaunun matkustajat eivät olleet niin onnekkaita.

Matkustajajuna oli 18 kilometrin mittaisen sillan alkupäässä matkalla kohti Kööpenhaminaa.

Tanskassa monet suuret sillat kuten Juutinrauman silta olivat aamun ja päivän kiinni myrskyn takia.

Tavarajunan kylki aukirevenneenä.
Ison-Beltin junaonnettomuudessa tavarajunan kylki repeytyi auki.Reuters

Ruotsissa oli 100 000 ilman sähköä

Ruotsin ilmatieteen laitos SMHI on antanut Tukholman ja Uppsalan alueelle 2:n luokan varoituksen kovan tuulen takia, kertoo Ruotsin radio SR (siirryt toiseen palveluun).

Tuuli on paikoitellen voimistunut hirmumyrskyn lukemiin. Upplannin rannikolla mitattiin enimmillään tuulen nopeudeksi 38,5 metriä sekunnissa.

Keskiviikkoiltapäivänä ilman sähköä oli noin 60 000 kotitaloutta. Pahimmillaan sähköt puuttuivat ainakin 100 000:lta.

Myrsky on aiheuttanut merkittävää haittaa liikenteelle. Lukuisia puita on kaatunut teille ja jopa autojen päälle. Henkilövahinkoja ei ole toistaiseksi tullut tietoon

Ruotsin tielaitos kehottaa ihmisiä pysyttelemään sisätiloissa etenkin maan eteläosassa ja itäsaaristossa. Maan pohjoisosassa tuulet ovat jo laantuneet.

2.1. klo 11.40: Keskustelu on suljettu, sillä emme pääsääntöisesti avaa onnettomuusuutisia keskustelulle.