Talvimyräkän katkomat sähköt saadaan palautettua illan aikana

Savon Voima kehottaa kesämökin omistajia käymään tarkastuskäynnillä linjoille kaatuneiden puiden varalta.

Talvisää
Kuva talvimyrsky-animaatiosta.
Yle Sää

Suomen yli pyyhkäissyt lumisaderintama voimakkaine tuulineen katkoi sähköjä tuhansilta pohjoissavolaistalouksilta.

Keskiviikkona alkuillasta sähköttä oli vielä muutamia kymmeniä Savon Voiman asiakkaita. Keskijänniteverkon vikapaikoilla oli kuitenkin korjaustyö käynnissä, joten vikojen arvioitiin tulevan korjatuksi illan aikana.

Pahimmillaan sähköttömiä talouksia oli aamuyöllä noin 10 000. Pohjois-Karjalan Sähköllä oli päivällä yli sata sähkötöntä asiakasta Juankoskella ja Kaavilla. Iltapäivällä katkot oli saatu korjattua.

Märkä lumi painoi puita linjoille – tuuli ei ollut erityisen kovaa

Vikoja aiheuttivat märän lumen painosta sähkölinjoille taipuvat puut. Tuuli ei Pohjois-Savossa yltänyt lähellekään myrskylukemia, keskituulen nopeus oli kovimmillaan 13 metriä sekunnissa Kuopion Ritoniemessä ja kovimmat puuskat 16–17 metriä sekunnissa.

Lumisade väistyi Pohjois-Savosta keskiviikkona päivällä. Pakkanen kiristyy torstaiksi, mikä helpottaa tilannetta, arvioi Savon Voima Verkon toimitusjohtaja Matti Ryhänen.

– Kymmenen–kahdenkymmenen asteen pakkanen on tässä vaiheessa hyvä asia. Lumi kuivuu ja sen paino tippuu. Jos aletaan olla yli 30 asteen pakkasissa, alkaa tulla johtokatkeamia, Ryhänen sanoo.

Savon Voima ei näe valvomostaan kaikkien vapaa-ajan asuntojen sähkötilannetta, ja kehottaa kesämökkien omistajia käymään tarkastamassa, onko pienjännitelinjoilla mahdollisesti puita.

– Pienjännitevikoja jää illalle ja mahdollisesti vielä huomisellekin, toteaa Ryhänen.

Pohjois-Savon pelastuslaitokselta kerrotaan, että myräkkä on aiheuttanut toistaiseksi vain vähän vahingontorjuntatehtäviä. Vakavilta liikenneonnettomuuksilta on myös vältytty Pohjois-Savossa.

Talvimyrskyn vaikutuksista tarkemmin tässä Ylen artikkelissa.

Artikkelia on päivitetty uusilla tilannetiedoilla 2.1. klo 17.30.