Kainuussa selvittiin vähällä vuoden alun lumimyrskystä

Tiistain ja keskiviikon välinen yö oli pelastuslaitokselle yllättävän rauhallinen, eikä sähköverkkokaan kärsinyt pitkistä katkoista.

Kajaani
Lumisia puita Paljakassa
Paljakka on nyt Kainuun lumisin mittauspaikka.Hanne Kinnunen / Yle

Lumimyrskystä huolimatta Kainuussa ei ole tullut ongelmia pidempien sähkökatkojen kanssa. Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä oli enimmillään hetkellisesti noin 800 taloutta ilman sähköjä.

Tilanteet kuitenkin korjattiin nopeasti. Lumien tippuminen linjoille on usein lyhyiden katkojen syynä.

– Varauduimme jouluun ja uuteenvuoteen varaten urakoitsijalta moninkertaisen määrän työntekijöitä. Nyt kaikille vioille on riittänyt hoitajia. Myös käyttökeskuksessa oli useampia henkilöitä töissä, Loiste sähköverkko oy:n käyttöasiantuntija Mikko Leinonen kertoo.

Myös Kainuun pelastuslaitos oli varautunut tilanteeseen lisäämällä toisen päivystäjän ja lisää henkilöstöä toimipaikkoihin. Pelastuslaitoksen yökin oli kuitenkin yllättävän rauhallinen.

– Meille ei tullut yhtään vahingontorjuntatehtävää ja eilen tuli kaksi auton ulosajoa, päivystävä palomestari Henri Manninen kertoo.

Kajaaniin on vuorokauden aikana satanut 13 senttiä ja Sotkamoon jopa 15 senttiä. Lumimäärät Kainuussa ovat nyt 30–35 senttimetriä ja Puolangan Paljakassa jopa 45 senttimetriä.

Tykkylumien osalta tilanne ei kuitenkaan ole niin paha kuin edellisvuonna, sillä lunta on nyt kaiken kaikkiaan vähemmän.

– Urakoitsijat on hälyytetty kopistelemaan tykkylumia ja helikopterilennot on aloitettu ongelmapaikkojen löytämiseksi. Lumitilanteen kehittymistä ei tiedetä, mutta perjantaina on tulossa lisää lunta. Se onkin seuraava koetinkivi, Leinonen kertoo.