Oulussa on alkanut laaja psykoosilääketutkimus – lääkkeiden vaikutuksista ei aiempaa tutkimustietoa

Vuonna 2017 noin 200 000 suomalaista käytti psykoosilääkitystä. Määrästä noin puolet on myyntiluvasta poikkeavaa.

Oulu
Lääkkeitä kädessä.
Tero Kyllönen / Yle

Oulussa on alkanut laaja psykoosilääkkeiden hyötyjä ja haittoja koskeva tutkimus.

Psykoosilääkkeiden käyttö on lisääntynyt nopeasti, ja lääkkeitä määrätään yleisesti myös muuhun käyttöön kuin mihin ne on tarkoitettu. Vuonna 2017 noin 200 000 suomalaista käytti psykoosilääkitystä. Määrästä noin puolet on myyntiluvasta poikkeavaa.

Tutkimustietoa lääkkeiden vaikutuksista ei kuitenkaan ole. Kyseessä on nyt ensimmäinen kerta, kun psykoosilääkkeiden pitkäaikaisia vaikutuksia tutkitaan työikäisillä ihmisillä.

Oulun yliopiston psykiatrian erikoislääkäri Erika Jääskeläisen mukaan tutkimukseen pyydetään mukaan niitä työikäisiä ihmisiä, jotka aloittavat psykoosilääkityksen ensimmäistä kertaa ahdistukseen, masennukseen tai unettomuuteen.

Tarkoitus on seurata näiden ihmisten vointia ja sitä, miten oireet muuttuvat sekä sitä, tuleeko lääkkeistä jotain haittavaikutuksia.

Potilasaineiston hankinta alkaa ensi vuonna. Mukaan otetaan 130 tutkittavaa, joille annetaan psykoosilääkettä sekä 80 verrokkia, joille annetaan jotain muuta kuin psykoosilääkitystä.

Aineiston keruuseen menee 3–4 vuotta. Alustavia tuloksia on odotettavissa aineiston keruusta noin kolmen vuoden kuluttua ja varsinaisia tuloksia viiden vuoden kuluttua.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Mitä sinä haluat tietää? Kysy, me selvitämme! (siirryt toiseen palveluun)

Korjaus 2.1.2019 klo: 11.39 Jutussa luki aiemmin, että potilasaineiston hankinta alkaa tänä vuonna. Potilasaineiston hankinta alkaa kuitenkin ensi vuonna.