1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hindulaisuus

Hindu-temppeli ei päästä sisään "menstruointi-ikäisiä" naisia – naiset järjestivät valtavan mielenosoituksen

Kiista naisten pääsystä Sabarimalan pyhäkköön on kiistelty jo kuukausia.

Miljoonat Intialaisnaiset osoittavat mieltään ojentamalla kätensä, mikä osoittaa heidän tukevan uusia arvoja. Kuva: Prakash Elamakkara / EPA

Miljoonat intialaiset naiset osoittivat eilen tiistaina mieltään Keralan osavaltiossa toimivaa hindulaista Sabarimalan temppeliä vastaan.

Naiset muodostivat Intian eteläosassa sijaitsevan Keralan osavaltion teille 620 kilometriä pitkän ihmisketjun. Suomessa ihmisketjun pituus vastaisi Helsingin ja Oulun välimatkaa.

Naiset vaativat, että temppeli alkaa noudattaa Intian korkeimman oikeuden syyskuussa tekemää päätöstä, jonka mukaan kaikkien naisten on päästävä sisään hindujen pyhään temppeliin.

Sabarimalan temppeli on jo vuosisatojen ajan noudattanut sääntöä, jonka mukaan "menstruointi-ikäisten" naisten sisäänpääsy saastuttaisi temppelin. Temppeli tulkitsee, että "menstruointi-ikä", eli ikä, jolloin naisilla on kuukautiset, on 10 - 50 vuotta.

Tänään keskiviikkona kahden naisen kerrotaan päässeen sisään temppeliin. Temppelin edustaja kertoo, että jos näin on käynyt, temppeli on suljettava "puhdistamisen ajaksi".

Keralassa on ollut mielenosoituksia temppelin avaamisen puolesta. Poliisi on ottanut kiinni noin 2 000 ihmistä, kun mielenosoitukset ovat muuttuneet väkivaltaisiksi.

Keralan osavaltion kommunistinen johto on tukenut mielenosoittajia. Myös oppilaitokset ovat antaneet oppilaille vapaata, jotta he voivat liittyä mielenosoituksiin, kertoo brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun).