1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Oulu

Iijoen Uiskarin kalatien kunnostaminen on tuottanut tulosta – vaelluskalojen määrä miltei tuplaantui

Joesta löydettiin myös luonnonkudusta peräisin olevia lohenpoikasia ensimmäistä kertaa 40 vuoteen.

Kuva: Yle

Iijoen vanhaan luonnonuomaan on pyritty palauttamaan vaelluskaloja vuodesta 2017 saakka juoksuttamalla normaalia enemmän vettä ja kunnostamalla kalatietä.

Tämä onkin tuottanut tulosta, sillä luonnonuomassa olevaa Uiskarin kalatietä pitkin on noussut vuonna 2018 moninkertainen määrä vaelluskaloja verrattuna vuoteen 2017.

Viime vuoden tarkkailujakson aikana Uiskarinkosken kalatien laskuriin tallentui miltei 200 nousevaa kalaa. Vuonna 2017 luku oli huomattavasti vähemmän, noin sata. Eri toten lohia, siikoja ja taimenia nousi seurannassa vanhaan uomaan moninkertaisesti verrattuna vuoteen 2017.

Varsinainen yllätys koettiin syksyllä, kun joesta löydettiin luonnonkudusta peräisin olevia lohenpoikasia ensimmäistä kertaa 40 vuoteen. Vuoden 2018 tutkimusaineiston perusteella on todennäköistä, että Iijoen vanha luonnonuoma voi tuottaa luonnonkudusta peräisin olevia lohen-, taimenen- siian- ja nahkiaisenpoikasia merivaellukselle, ja siten palauttaa joen luontaista poikastuotantoa.

Uiskarin kalatielle odotetaan tälle vuodelle vieläkin suurempaa vaelluskalojen määrää. Iijoen Raasakan vanhan uoman kehittäminen jatkuu aina vuodelle 2021 saakka.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Mitä sinä haluat tietää? Kysy, me selvitämme! (siirryt toiseen palveluun)