Yhdysvaltain presidentiksi tähtäävä Elizabeth Warren aloitti kampanjansa: Palkka hyväntekeväisyyteen niin kauan kuin hallinto on suljettuna

Demokraattien vasemmistosiipeä edustava senaattori on ensimmäinen puolueen kärkinimi, joka on ilmoittanut lähtevänsä ehdolle esivaaleihin.

Elizabeth Warren
Senaattori Elizabet Warren uskoo keskiluokan ratkaisevan Yhdysvaltain seuraavat presidentinvaalit.
Senaattori Elizabet Warren uskoo keskiluokan ratkaisevan Yhdysvaltain seuraavat presidentinvaalit.CJ GUNTHER / EPA

Senaattori Elizabeth Warren ilmoitti uudenvuodenpäivänä, että hän luovuttaa palkkansa hyväntekeväisyyteen niin kauan kuin Yhdysvaltain liittovaltion hallinnon sulku jatkuu.

– Siihen asti kunnes Donald Trump avaa hallinnon uudelleen, lahjoitan palkkani HIASrefugees-järjestölle. Tämä voittoa tavoittelematon järjestö auttaa pakolaisia ja tekee samalla maastamme vahvemman, Warren tviittasi.

Yhdysvaltain liittovaltion hallinto on ollut osin suljettuna joulusta lähtien. Taustalla on kiista budjetista. Kongressin demokraatit eivät ole suostuneet presidentti Donald Trumpin vaatimukseen varata rahaa Meksikon rajalle rakennettavaan muuriin.

Warrenin ilmoitus lahjoittaa palkkansa hyväntekeväisyyteen on nähty senaattorin ensimmäisenä siirtona presidenttikisassa.

Warren kertoi uudenvuodenaattona lähtevänsä tavoittelemaan demokraattipuolueen presidenttiehdokkuutta. Ensimmäinen demokraattien esivaali järjestetään Iowassa helmikuussa 2020.

Keskiluokka nousuun

Yhdysvaltojen seuraavat presidentinvaalit järjestetään vajaan kahden vuoden kuluttua, marraskuussa 2020. Warren on ensimmäinen demokraattipuolueen kärkinimistä, joka on ilmoittautunut tavoittelemaan puolueen ehdokkuutta.

Warren on Yhdysvalloissa hyvin tunnettu senaattori, joka istuu nyt toista kautta senaatissa. Entinen oikeustieteen professori nousi kongressiin vuonna 2012 amerikkalaisittain varsin vasemmistolaisella kampanjalla.

Washingtonissa Warren onkin profiloitunut suuryritysten ja veroleikkausten vastustajaksi, joka haluaa tiukentaa pankkien sääntelyä ja kehittää kuluttajansuojaa.

Presidentinvaalikampanjansa keskeiseksi teemaksi Warren on nostanut keskiluokan heikon aseman Yhdysvalloissa. Maanantaina julkaistussa ensimmäisessä kampanjavideossa Warren julistaa, että suuryritykset ovat poliitikkojen avulla hyökänneet sääntöjä noudattavia keskituloisia amerikkalaisia vastaan.

Kärjekästä viestiä ryydittävät kuvat aikaisemmista republikaanipresidenteistä ja Donald Trumpista leikkaamassa valtion sääntelyä.

Trumpin silmätikkuna

Warrenin mahdollisuuksia nousta demokraattien varsinaiseksi presidenttiehdokkaaksi on tässä vaiheessa vaikea arvioida. Toistaiseksi hän on ainoa demokraattien kärkinimistä, joka on ilmoittanut haluavansa haastaa istuvan presidentin. Trumpin uskotaan hakevan jatkokautta.

Mielipidemittauksissa Warrenia suositumpia demokraattien ehdokkaaksi ovat esimerkiksi entinen varapresidentti Joe Biden, 76, ja senaattori Bernie Sanders, 77. Kummatkin veteraanipoliitikot ovat kuitenkin verrattain iäkkäitä ja on epäselvää, aikovatko he enää lähteä presidenttikisaan.

69-vuotiaan Warrenin ikää ei ole nähty esteenä, mutta kampanjalla on muita ongelmia. Niistä kenties merkittävin on Warrenin syntyperään liittyvä epäselvyys, josta presidentti Trump on toistuvasti piikitellyt mahdollista vastaehdokastaan.

Warren oli nuorena merkitty yliopiston rekistereihin alkuperäiskansojen jälkeläisenä. Vuonna 2012 vaalikampanjassa Warrenin vastaehdokas väitti, ettei tämä todellisuudessa kuulunut mihinkään vähemmistöön.

Myöhemmin Trump tarttui vähemmistöaseman väitettyyn hyväksikäyttöön ja alkoi kutsua Warrenia Pocahontasiksi. Syksyllä Warren yritti vaimentaa pitkään velloneen syntyperäkiistan menemällä dna-testiin.

Testi osoitti, että hänen sukujuurensa todella johtivat kaukaisesti alkuperäiskansoihin.

Tämä kuitenkin vain ruokki lisää kritiikkiä senaattoria kohtaan. Monet syyttivät Warrenia keskustelemisesta Trumpin ehdoilla ja myös alkuperäiskansojen edustajat tuomitsivat testin.

Rahoitus Obaman tapaan?

Warrenin vaalikampanjan rahoitus on tässä vaiheessa osin auki. Warren itse pitää epätodennäköisenä, että hän yrittäisi hankkia ulkopuolisia suurlahjoittajia. Yksi Warrenin vaaliteema on poliittisen korruption kitkeminen Yhdysvalloista.

– Minusta miljardöörien ei pitäisi rahoittaa vaalikampanjoita, Warren kertoi maanantaina toimittajille.

– Olen jo saanut lahjoituksia kaikista 50 osavaltioista, DC:stä ja Puerto Ricosta. Minä uskon, että tällä tavoin rakennetaan ruohonjuuritason kampanja, Warren jatkoi.

Strategia muistuttaa Barack Obaman ensimmäistä presidentinvaalikampanjaa, joka onnistui keräämään paljon pienlahjoituksia.

Obaman kampanjan talouspäällikkö Rufus Gifford arvioi Twitterissä, että Warrenin varhaisen ilmoittautumisen tarkoitus onkin kerätä paljon rahaa ja samalla pelotella muita jättäytymään pois demokraattien ehdokaskisasta.

Lue lisää:

CNN: Warren says she will donate her congressional salary during shutdown (siirryt toiseen palveluun)

New York Times: Elizabeth Warren Stands by DNA Test. But Around Her, Worries Abound. (siirryt toiseen palveluun)