Myrsky piti pelastuslaitokset kiireisinä

Pelastuslaitosta työllistivät pääasiassa kaatuneet puut. Sähköttömiä talouksia on ollut pohjalaismaakunnissa tuhansia.

myrskyt
Pelastuslaitoksen paloauto kaupungin keskustassa kovassa tuulessa.
Risto Koskinen / Yle

Myrsky on riepotellut Pohjanmaata ja Etelä-Pohjanmaata eilisillasta lähtien, mikä piti pelastuslaitokset kiireisinä läpi yön. Pohjanmaan pelastuslaitos oli kirjannut aamulla kello kuuteen mennessä 150 vahingontorjuntatehtävää.

– Se on kyllä meille suuri luku. Nämä 150 ovat nimenomaan yksiköille määrättyjä tehtäviä. Lisäksi he ovat suorittaneet oma-aloitteisesti huomattavasti paljon enemmän, mitä matkan varrellla ovat havainneet, kertoo Pohjanmaan pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Jarmo Peltonen.

Auton päälle kaatunut puu Pohjanmaalla.
Myrsky kaatoi puun auton päälle.Hans-Mikael Holmgren / Yle

– Esimerkiksi puita ovat hoitaneet pois mennessä ja palatessa. Puita on varmaan useampia satoja otettu tieltä pois.

Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksella tehtäviä oli 50.

Tuhansia talouksia sähköttä

Ilman sähköä on ollut tiistai-illasta lähtien yhteensä tuhansia talouksia eri puolilla pohjalaismaakuntia. Sähköttä on jouduttu pärjäämään muun muassa Ilmajoella, Kristiinankaupungissa, Närpiössä, Kurikassa, Teuvalla ja Isojoella. Sähkökatkot jatkuvat edelleen.

Hurjia tuuli- ja aaltolukemia

Kovimpia tuulia mitattiin eilen illalla Valassaarilla ja Strömningsbådanilla. Tuuli on puuskissa ylsi jopa hirmumyrskylukemiin: Valassaarilla tuulen nopeudeksi mitattiin 37,9 metriä sekunnissa ja Maalahden Strömningsbådanilla 33,5 metriä sekunnissa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Selkämerellä aallonkorkeus on 7,9 metriä, joka on uusi ennätys. Aiempi ennätys oli 6,5 metriä.