1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aapeli-myrsky

Matkapuhelinverkoissa edelleen häiriöitä – myrskytuulet katkoneet sähköjä tukiasemilta

Ongelmista huolimatta hätäpuheluiden pitäisi pääasiassa toimia häiriöalueillakin.

Aapeli-myrsky
Sähköyhtiön työntekijä tiputtaa lunta pois puista.
Yle

Myrskytuulista ja tykkylumesta johtuvat sähkökatkot ovat aiheuttaneet häiriöitä matkapuhelinliikenteeseen keskiviikkona. Elisan (siirryt toiseen palveluun) ja DNA:n (siirryt toiseen palveluun) matkapuhelinverkoissa oli iltayhdeksän jälkeen edelleen lukuisia häiriöitä eri puolilla Suomea.

Ongelmat ovat koskettaneet kymmeniä tuhansia asiakkaita. Häiriöt vaikuttavat puhe-, tekstiviesti- sekä datapalveluiden toimivuuteen. Telian (siirryt toiseen palveluun) matkapuhelinverkoissa osa häiriöistä on korjautunut sähköjen palautumisen myötä.

Matkapuhelinverkon kuuluvuus saattaa olla jopa paikoin estynyt kokonaan. Ongelmista huolimatta hätäpuheluiden pitäisi pääasiassa toimia häiriöalueillakin.

Vaikka puhelut hätäkeskukseen ohjautuvat tarvittaessa automaattisesti toisen operaattorin verkkoon, voi matkapuhelinverkon toimivuudessa olla silti ongelmia paikoittain. Hätäkeskus ohjeistaa, että tällaisessa tilanteessa on paras yrittää soittaa uudelleen numeroon 112 ja tarvittaessa hakeutua verkon kantamalle. Mikäli puhelu ei matkapuhelimesta onnistu, on etsittävä lähin lankapuhelin.

Hätäkeskuspuheluihin vaikuttavat verkon viat ovat melko harvinaisia. Edellisen kerran mahdollisista ongelmista hätäpuheluiden soittamisessa on jouduttu varoittamaan viime vuodenvaihteessa Kainuussa.

Matkapuhelinverkon häiriöt poistuvat sähköjen palautumisen myötä, kertoo Timo Saxen Telian viestinnästä.

– Se on ennen kaikkea siitä kiinni, kuinka nopeasti saadaan sähkönjakelu palautettua normaaliksi tukiasemilla..

Operaattorit ovat päivän mittaan toimittaneet varavirtaa tärkeimmille tukiasemilleen.

Lue seuraavaksi