1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aapeli-myrsky

Sähkökatkoskonkari Raija Vehmala on tullut toimeen vuorokauden ilman sähköjä – Sähköasentajat ovat tulleet tutuksi ja kännykkä ladataan kirkonkylällä

Sähkökatkot vaivaavat ympäri Suomea. Etelä-Savossa toimiva verkkoyhtiö Järvi-Suomen Energia siirtyi aamulla suurhäiriötilaan.

Raija Vehmalalle sähkökatkot eivät ole vieraita. Aamupalan valmistus sujui kynttilänvalossa. Kuva: Petri Vironen / Yle

Kangasniemeläisen Raija Vehmalan aamupala valmistui kynttilänvalossa. Hänelle sähkökatkos ei tullut yllätyksenä.

– Voi aina epäillä, että jos tulee epänormaali luonnonilmiö, sähköt menee lyhyeksi tai pitkäksi ajaksi.

Vehmalan kodissa sähköt katkesivat uuden vuoden päivänä yhdentoista aikaan. Keskiviikkoaamuna hän toivoi, että sähköt olisivat jo palanneet, sillä talossa oltiin oltu ilman sähköä jo lähes vuorokausi.

Toivoa sähköistä toivat Vehmalan pihaan aamulla ajaneet sähköasentajat. He ovatkin tulleet Vehmalalle tututuiksi jo edellisistä sähkökatkoista.

Vehmalalla on onneksi puuhella, joten ruuanlaitto ei ole haaste. Suurempi ongelma talossa on se, ettei vesi juokse ilman sähköä. Ilman vettä myöskään vesivessat eivät toimi.

Vehmalalla on kotonaan ämpäreitä, sillä vessaan kirkonkylälle on toistakymmentä kilometriä. Kylältä saa myös vettä, ja vieraisilla olevat nuoret pääsevät lataamaan kännyköitään.

Maakunnassa poikkeuksellinen sähkökatkotilanne

Etelä-Savossa oli aamulla noin kymmenentuhatta kotia ilman sähköjä. Koko maassa ilman sähköä aamulla oli 90 000 taloutta.

Verkkoyhtiö Järvi-Suomen Energia siirtyi aamulla punaiseen valmiustilaan eli suurhäiriötilaan. Ongelman aiheuttaa painava lumi, joka on taivuttanut paljon puita ja oksia sähkölinjojen päälle

Järvi-Suomen Energian käyttöpäällikkö Mika Huttu kuvailee tilannetta hyvin pahaksi.

– Pahin skenaario on toteutunut. Yöllä satoi lisää lunta, ja se on kiinnittynyt puiden oksiin. Myrsky ehti tulla ennen kuin puut puhdistuivat lumesta.

Aamulla sata asentajaa lähti korjaamaan tilannetta. Uutinen Aapeli-myrskyn laantumisesta otettiin Järvi-Suomen Energialla ilolla vastaan, sillä Hutun mukaan nykyisissä vioissa riittää korjattavaa.

– Työpäivät tulee olemaan pitkiä. Seuraavat kaksi vuorokautta menee aika vähillä unilla.

Mikäli tarve vaatii ja sää sallii, helikopterit nousevat torstaina ilmaan kartoittamaan vielä tilannetta.

Korjaus 2.1. klo: 12:42 Kirjonkylälle on matkaa toistakymmentä ei kaksikymmentä kilometriä.