Päivystyskäynnit KYSissä vähenivät uuden palvelunumeron myötä

Päivystysapunumeroa 116 117 on pilotoitu Pohjois-Savossa, jossa se on ollut käytössä nyt runsaan vuoden ajan.

terveyspalvelut
Vuoronumeronäyttö sairaalan odotusaulassa.
Toni Pitkänen / Yle

Päivystyskäyntien määrä on vähentynyt Kuopion yliopistollisessa sairaalassa osaksi uuden päivystysapunumeron ansiosta.

Päivystysnumero 116 117 on ollut Pohjois-Savossa käytössä nyt runsaan vuoden. Päivystysapunumero on jo käytössä myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella sekä Etelä-Karjalan sairaanhoitopiireissä.

Maksuttoman, valtakunnallisen numeron tarkoituksena on muun muassa vähentää päivystyskäyntejä ja turhia soittoja hätänumeroon.

Kuopion yliopistollisen sairaalan ylilääkärin Jouni Kurolan mukaan päivystysnumerosta on saatu hyviä kokemuksia. Puheluita numeroon on tullut kuukausittain kolmesta neljään tuhatta.

Kurolan mukaan nyt näyttää siltä, että viime vuonna KYSin päivystyksessä kertyi 44 000 käyntiä, kun keskimäärin niitä on ollut 45 000.

– Päivystysnumero on yksi syy tähän. Toinen on se, että Kuopion kaupungin kanssa olemme tehneet tiivistä yhteistyötä vanhuspalvelujen arvioinnissa. Siellä on pystytty jo vanhuksen kotona arvioimaan hoidon tarvetta.

Päivystysapunumerosta vastaa terveyden- tai sairaanhoitaja, joka antaa terveysneuvontaa ja ohjaa ihmisen oikeaan hoitopaikkaan. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soitetaan hätänumeroon 112.

Päivystysapunumeron on tarkoitus tulla voimaan joka puolelle Suomea tämän vuoden aikana.