Seitsemän tähden liike tavoittelee kuuta taivaalta: "Väyrynen vetää Satakunnasta läpi yhden kansanedustajan"

Satakunnan vaalipiirin ehdokashankinnasta vastaava perussuomalaisten entinen varapuheenjohtaja Harri Lindell kertoo, että Paavo Väyrysen perustama uusi puolue tavoittelee Satakunnassa myös täyttä ehdokaslistaa.

eduskuntavaalit
Harri Lindell
Ex-perussuomalainen Harri Lindell on Seitsemän tähden liikkeen yhteyshenkilö Satakunnassa.Christoffer Gröhn / Yle

Kansanedustaja Paavo Väyrysen uusin puolue, ennen joulua puoluerekisteriin lisätty Seitsemän tähden liike kertoo tavoittelevansa Satakunnasta ensi huhtikuun eduskuntavaaleissa yhtä kansanedustajan paikkaa.

Tavoitetta voi pitää varsin kovana, sillä Satakunnasta valitaan vain kahdeksan kansanedustajaa ja läpi pääseminen vaatii puolueelta noin kymmenen prosentin kannatusta. Tähän eivät ole pystyneet esimerkiksi vihreät.

Taitavalla vaaliliitolla ja äänten keskittämisellä pienemmänkin kannatuksen saanut puolue voi kuitenkin onnistua. Tästä on kokemusta kristillisdemokraateilla.

Tavoitteena täysi lista

Ehdokashankinnasta Satakunnassa vastaava Harri Lindell – entinen perussuomalaisten varapuheenjohtaja ja Väyrysen eduskuntaryhmän pääsihteeri – sanoo uskovansa tavoitteen toteutumiseen.

– Paavo Väyrynen vetojuhtana vie eduskuntaan yhden kansanedustajan. Presidentinvaaleissa nähtiin, että hänellä on vahva kannatus, ja Sauli Niinistöltä on jaossa runsaasti ääniä, Lindell vakuuttaa.

Paavo Väyrynen tiedotustilaisuudessaan eduskunnassa Helsingissä 16. marraskuuta
Paavo Väyrynen on Seitsemän tähden liikkeen luoja.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Lindell sanoo, että Seitsemän tähden liike pyrkii saamaan Satakuntaan täyden ehdokaslistan. Ehdokashankinta on hänen mukaansa hyvässä vauhdissa, vaikka tarkkaa ehdokasmäärää hän ei osaa kertoa.

– Tavoitteen saavuttaminen vaatii kovaa työtä ja yhtenäisyyttä, Lindell sanoo.

Itse Lindell ei kuitenkaan aio lähteä Satakunnasta ehdolle.

Seitsemän tähden satakuntalaiset

Paavo Väyrynen perusti Seitsemän tähden liikkeen kesällä ajauduttuaan riitoihin edellisen puolueensa eli Kansalaispuolueen aktiivien kanssa. Moninkertainen ministeri ja presidenttiehdokas edusti aiemmin keskustaa, jonka jäsenyyden hän jätti pitkien kiistojen jälkeen huhtikuussa.

Liikkeen eduskuntaryhmän palkkalistoilla (siirryt toiseen palveluun) satakuntalaisilla on vahva edustus. Väyrysen avustaja Kaija Huida oli pitkään Satakunnan keskustan toiminnanjohtaja.

Huidan työsuhde Satakunnan-piirissä päättyi vuonna 2007 erottamiseen, mutta tämän jälkeen Huida sai töitä keskustan puoluetoimistosta järjestösuunnittelijana. Hän lähti vuosikymmenen puolivälissä puoluetoimistosta tuolloin europarlamentaarikkona toimineen Väyrysen avustajaksi.