1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aapeli-myrsky

Myrsky laski Pohjanlahden merenpintaa paikoin jopa kaksi metriä: "Miesmuistiin ei meri ole täällä laskenut näin paljon näin nopeasti"

Laivaliikenne Pohjanlahdella sujuu normaalisti. Jäällä kulkijoiden on syytä varoa railoja.

Perämerellä pohjoismyrsky on vienyt jäitä mennessään ja madaltanut meriveden pintaa peräti kaksi metriä. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Pohjoistuuli on laskenut meriveden Pohjanlahden rannikolla poikkeuksellisen alas. Erityisesti Perämerellä merenpinta on monella paikkakunnalla tullut puolessatoista vuorokaudessa alaspäin jopa kaksi metriä.

Suomen ja Ruotsin ilmatieteenlaitokset varoittavat matalasta merivedestä.

Merenpinnan näin voimakas ja nopea lasku on erittäin harvinaista. Ylen meteorologi Toni Hellinen kertoo, etteivät hän tai hänen kollegansa muista vastaavaa tapahtuneen. Ilmiön synnytti voimakas pohjoismyrsky.

– Pohjoistuuli on painanut vesimassaa Pohjanlahden altaasta Ahvenanmaan ohi Pohjois-Itämerelle ja siitä vielä eteenpäin. Baltian, Puolan ja Saksan rannikoilla merivesi on sitten puolestaan noussut, Hellinen sanoo.

Pohjanlahdella meriveden pinta lähti takaisin nousuun illalla. Huomispäivän aikana meriveden korkeus normalisoituu.

Jäällä kulkijoilla syytä varovaisuuteen

Madaltunut merenpinta ei ole vaikuttanut laivaliikenteeseen Perämerellä, Oulun satamasta kerrotaan.

Myös aluksia Perämerellä avustaneen jäänmurtaja Otson päällikön Sampo Tammialan mukaan avustukset on saatu suoritettua normaalisti. Tosin matalilla väylillä on pitänyt liikkua erityisen varoen.

Myrskytuuli vei mennessään jäät Kemin edustalta.

Madaltunut merivesi ei meteorologi Toni Hellisen mukaan romahduta jäätä, mutta se voi synnyttää jäähän railoja ja kynnyksiä. Luistelijoiden, pilkkijöiden ja muiden jäällä liikkuvien kannattaakin lähipäivinä tutailla tarkasti jään kuntoa.

Lue myös:

Mikä on myrsky? Riippuu vakuutusyhtiöstä – "Se voi johtaa tilanteeseen, jossa samassa naapurustossa toinen saa korvauksia, toinen ei"

Myrsky näkyy yhä myöhästymisinä juna-, laiva- ja lentoliikenteessä

Sää palaa normaalitilaan: tuuli hellittää, pakkanen paukkuu ja aurinkokin näyttäytyy

Myrsky-yöstä oli hyötyäkin: tuulivoimalat pyörivät vinhaan ja painoivat sähkön hinnan ennätyksellisen alhaalle

Hoivakodista meni jo yöllä sähköt, mutta neuvokkuus on pelastanut pahemmastakin: "Tämä on maaseudulla ihan normaalia"

Aapeli-myrsky puhaltanut ennätyslukemia: merellä kovimmat puuskat 41,6 m/s, korkeimmat aallot jopa 14-metrisiä – Video: tältä näyttää lossimatka Korppoossa

Poikkeuksellisen raju talvimyrsky riepottelee Suomea – lähetä kuva