Demokraatit: Ei läpimurtoa neuvotteluissa Trumpin kanssa –”Presidentti käyttää amerikkalaisia panttivankeina rajamuurikiistassa”

Trumpin kerrotaan pyytäneen demokraattien ja republikaanien kongressijohtajia perjantaiksi Valkoiseen taloon jatkamaan neuvotteluja hallinnon sulun lopettamiseksi. 

Raja-aidat ja -muurit
Chuck Schumer ja Nancy Pelosi puhuivat lehdistölle 2. joulukuuta tavattuaan presidentin Valkoisessa talossa.
Chuck Schumer ja Nancy Pelosi puhuivat lehdistölle 2. joulukuuta tavattuaan presidentin Valkoisessa talossa. EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin ja kongressin tärkeimpien lainsäätäjien palaverissa ei ole saavutettu sopua kiistassa, joka on johtanut Yhdysvaltain hallinnon osittaiseen sulkuun.

Asiasta kertoivat edustajainhuoneen demokraattiryhmän johtaja Nancy Pelosi ja senaatin demokraattijohtaja Chuck Schumer.

Heidän mukaansa Trump käyttää amerikkalaisia panttivankeina kiistassa rajamuurista.

Edustajainhuoneen republikaanijohtaja Kevin McCarthy puolestaan kertoi rajaturvallisuutta koskevan palaverin jälkeen, että Trump oli pyytänyt demokraattien ja republikaanien kongressijohtajia perjantaiksi Valkoiseen taloon jatkamaan neuvotteluja hallinnon sulun lopettamiseksi.

McCarthy kertoi tilaisuuden jälkeen uskovansa, että presidentti haluaa löytää ratkaisun kriisiin.

Rajamuurin rakentaminen oli yksi Trumpin keskeisistä kampanjalupauksista presidentinvaaleissa. Muurin kokonaishinnaksi on arvioitu 23 miljardia dollaria.

Demokraattien odotetaan esittävän torstaina oman versionsa siitä, miten hallinto voitaisiin taas saada auki. Demokraatit paljastivat alkuviikolla, että uusi esitys takaisi nykytasoisen rahoituksen kotimaan turvallisuudesta vastaavalle ministeriölle helmikuun 8. päivään asti. Esityksessä rahaa suunnattaisiin rajaturvallisuuteen 1,3 miljardia dollaria.

Rajaturvallisuuteen kuuluisi esimerkiksi aidan pystyttämistä ja muita palveluita, mutta ei muuria. Trump on vaatinut viittä miljardia dollaria ja muuria.

Lähteet: Reuters, AP