1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pelastustoiminta

Kolmen suomalaisen laskijan kohtalonhetki Norjassa – NRK: kadonneita ei päästä etsimään tänään

Katoamisalueella sataa sakeasti lunta, mikä vaikeuttaa etsintöjen jatkamista.

Kuva: Yle uutisgrafiikka

Kolmen suomalaismiehen ja yhden ruotsalaisnaisen eloonjäämismahdollisuudet ovat erittäin huonot Pohjois-Norjassa.

Norjan yleisradioyhtiö NRK:n tietojen mukaan nelikon perään ei voi lähettää huonon sään takia pelastuspartiota päivän aikana. Aluetta on tutkittu eilisen katoamisen jälkeen tähän mennessä pelastushelikopterilla. Keliolosuhteet ovat huonontuneet vielä eilisestä, jolloin alueelle päästiin käymään vain lyhyen ajan.

Pelastusviranomaisten piti lähettää alueelle pelastuspartio aamun aikana, mutta lähtöä on jouduttu lykkäämään. Norjan poliisi pitää tilanteesta tiedotustilaisuuden puolen päivän aikaan, jossa he kertovat vaikeasta tilanteesta.

Paikallisten asiantuntijoiden mukaan etsittävä alue on ilman huonoa säätäkin hankalakulkuinen ja vaarallinen lumivyöryriskien takia.

Poliisi on tunnistanut kadonneet ja löytänyt heidän käyttämän auton Tomakin laakso lähettyviltä. Poliisi (siirryt toiseen palveluun) ei ole saanut yhteyttä kadonneisiin ja pitää todennäköisenä, että he ovat hautautuneet lumivyöryn alle.

Kadonnut nelikko nähtiin viimeksi keskiviikkona iltapäivällä. Tuolloin he olivat matkalla Blåbärfjelletin huipulle Paatsivuonossa Tromssan alueella.

Ruotsalaismies, joka oli alun perin mukana ryhmässä, kertoi nähneensä, että nelikon jälkeensä jättämät hiihtojäljet johtivat lumivyöryn peittämälle alueella huipun alapuolella, mutta eivät pois sieltä.

– Se on erittäin huono merkki, sanoo etsintäoperaatiota johtava Morten Augensen norjalaiselle Aftenposten-lehdelle. (siirryt toiseen palveluun)

Pelastamista vaikeuttaa uusien lumivyöryjen riski

Ruotsalaismiehen mukaan retkeläiset olivat kohdanneet taipaleellaan useampia pieniä lumivyöryjä. Poliisi pelkää, että nelikko on jäänyt yhden suuremman lumivyöryn alle. Vyörymäalueen kerrotaan olevan noin 300 metriä leveä ja 500 – 600 metriä pitkä.

– Toivomme parasta, mutta pelkäämme pahinta, sanoo Augensen.

Hyvin alueen tuntevan ja vapaalaskua harrastavan Jarkko Henttosen mukaan nelikon eloonjäämismahdollisuudet ovat huonot. Jo yksi tunti lumimassojen alla vähentää mahdollisuuksia merkittävästi.

– Selviytymisen kannalta näyttää todella huonolta, laskijoita lumiturvallisuuteen kouluttava Henttonen arvioi Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Henttosen mukaan tilannetta vaikeuttaa se, että olosuhteet ovat vaikeat pelastuksen kannalta. Alueelle on luvattu runsasta lumisadetta ja lähellä nollaa pysyvä lämpötila lisää uusien lumivyöryjen mahdollisuutta.

Poliisi on hälyttänyt etsintöjä varten omien voimien lisäksi 30–40 vapaaehtoista, Norjan Punaisen Ristin väkeä, armeijan henkilökuntaa ja pelastuskoiria.

Aiheesta lisää:

Kolme suomalaista kateissa Norjan tunturialueella Tromssassa – pelätään jääneen lumivyöryn alle

Tre finner og en svenske savnet i skredutsatt fjellområde i Troms (siirryt toiseen palveluun)