Hyppää sisältöön

Apple laski liikevaihtoennustettaan sijoittajien pettymykseksi – toimitusjohtaja syyttää Kiinan ja USA:n kauppasotaa

Vuodenvaihde on yleensä ollut yhtiölle suotuisaa aikaa.

Applen myynti on takunnut Kiinassa viime vuonna. Kuva: Roman Pilipey / EPA

Teknologiayhtiö Apple yllätti sijoittajat laskemalla viimeisen vuosineljänneksen liikevaihtoennustettaan. Yhtiön toimitusjohtaja Tim Cook syytti huonosta tilanteesta Yhdysvaltain ja Kiinan välisiä kauppasuhteita. Hän kertoi asiasta sijoittajille suunnatussa kirjeessä keskiviikkona.

BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) yhtiö korjasi arviotaan liikevaihdosta kolmen viime kuukauden osalta noin 90 miljardista 84 miljardiin dollariin. Aiempi luku oli jo ollut sijoittajille pettymys. Tämä oli ensimmäinen kerta yli 15 vuoteen, kun yhtiö tarkisti ohjeitaan sijoittajille.

Apple on löytänyt itsensä hankalasta tilanteesta Kiinassa, joka on sille tärkeä kauppa-alue Yhdyvaltojen ja Euroopan jälkeen. Huonoon tulokseen arvellaan vaikuttaneen kiinalaisen verkkolaitteita ja älypuhelimia valmistavan Huawein vahva asema kotimaassa sekä Kanadassa tehty talousjohtajan pidätys.

Huawein talousjohtaja Meng Wanzhou pidätettiin Kanadan Vancouverin lentokentällä 1. joulukuuta. Hänen pidättämisensä tehtiin Yhdysvaltojen pyynnöstä, mikä suututti Kiinan. Meng pääsi myöhemmin vapaaksi, mutta on sähköisessä valvonnassa.

Kiinalaisten on arveltu viime kuukausien tapahtumien johdosta alkaneen suosia Huaweita Applen kustannuksella. Myös kiinalaisen oikeuden päätös kielsi loppuvuodesta osan Applen matkapuhelinmallien myynnistä patenttikiistan takia.

BBC:n asiantuntijan mukaan tilanteeseen voi vaikuttaa myös Applen uusien puhelinmallien yllätyksettömyys.

The Guardianin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Applen huono tulos herätti pelot siitä, että yhtiön voittokulku on tullut tiensä päähän. Lisäksi huolta aiheuttaa Kiinan talouden tilanne, jonka huononemista kansainväliset markkinat eivät pysty paikkaamaan.

Ainakin Hong Kongin pörssi laski torstaiaamulla teknologiayhtiön uutisten jälkeen.

Korjattu 12.25: Täsmennetty otsikkoa ja alkua, yhtiö korjasi arviota liikevaihdostaan, ei korjannut tulosennustetta kolmen viime kuukauden osalta.

Lue myös:

.
.