Rehuvarastot tyhjenevät joillakin tiloilla keväällä – hevosheinän tuottajalle on tullut jo kyselyitä ympäri maata

Tilojen tulisi tarkistaa ja ennakoida oma rehutilanteensa nyt, muistutetaan ProAgria Etelä-Pohjanmaasta.

eläinten ruokinta
Virpi Norja laittaa heiniä täyshoitotallin hoidokeille Ilmajoen Huissilla.
Hevosheinän tuottaja Virpi Norjan tilalla rehusato onnistui viime kesänä hyvin. Heinää riittää sekä omiin tarpeisiin että myyntiin saakka.Mirva Ekman / Yle

Ilmajokelainen Virpi Norja nostelee heiniä hoitohevosten kaukaloihin kirpeässä pakkassäässä Mansikkavuoren hevostallilla. Norjien rehusato onnistui viime kesänä kuivuudesta huolimatta hyvin. Heinä tuleeheillä riittämään sekä omiin tarpeisiin että muutamalle asiakkaalle.

– Meillä kävi hyvä tuuri sadon suhteen. Meillä on kaksi isoa asiakasta ja muutama pienempi hevostalli, joiden kanssa on sovittu heinäkaupoista jo viime kesänä. Tällä hetkellä myydään siis ei-oota, Virpi Norja kertoo.

Heinän perään on jo kyselty Norjalta Etelä- ja Keski-Suomesta saakka. Yleensä puheluja on tullut vain lähialueilta.

Ennakoimalla hyviin tuloksiin

Vaikka rehusato onnistui pohjalaispitäjissä melko hyvin, oli sadon määrässä paljon paikallista vaihtelua. Joiltakin tiloilta rehu tulee loppumaan kevään aikana. ProAgria Etelä-Pohjanmaa kehottaakin nyt tiloja tarkistamaan tämän hetkisen tilanteen ja kartoittamaan rehun tarpeen.

– Nyt tulisi selvittää, paljonko rehua varastoissa on. Tärkeää on olla ennakoivasti liikkeellä, ettei tilanne pääse yllättämään. Aina kun tulee kiire, ei päästä hyvään tulokseen, muistuttaa ProAgria Etelä-Pohjanmaan toimitusjohtaja Henri Honkala.

Viime hetken paniikissa saatetaan joutua turvautumaan kalliisiin vaihtoehtoihin, ja tämä ei ole Honkalan mukaan järkevää.

ProAgrian asiantuntijat ovat jo olleet maatilojen apuna tekemässä muun muassa rehuanalyysejä sekä mitoittamassa kulutusta ja varastoja.

"Tässä ei voi olla liian aikaisessa"

Jotkut tilat joutuivat vähentämään karjan määrää rehupulan takia syksyllä. Eläinten teurastuksia ennakoitiin myös hevostiloille.

Eläinmäärän vähentäminen on yksi pakkokeino silloin, kun rehua ei ole käytössä riittävästi. Ennen sitä yritetään kuitenkin ostaa rehua muualta tai käyttää vanhoja varastoja siten, että ruokinta pysyy kuitenkin hyvänä, Henri Honkala ProAgria Etelä-Pohjanmaasta toteaa.

Hevosheinän tuottaja Virpi Norja uskoo, että heinä tulee loppumaan joiltakin pohjalaistiloilta kesään mennessä. Hän uskoo, että hevostilat osaavat jo melko hyvin ennakoida rehutarpeita, mutta parannettavaakin vielä olisi.

Aikuinen hevonen voi syödä säilörehua 12-14 kiloa päivässä.
Mirva Ekman / Yle

– Seuraavaa talvea pitäisi ajatella jo edellisenä keväänä ja kesällä. Jos on ostorehun varassa, pitäisi soittaa tuottajille jo tuolloin. Tässä ei voi olla liian aikaisessa, Norja lopettaa.