Kiinalaisluotain laskeutui Kuun "pimeälle puolelle"

Kuun Maahan näkymättömälle puolelle ei ole aiemmin laskeuduttu hallitusti.

tiede
Chang'e-4-luotaimen ottama kuva Kuun kamarasta pimeältä puolelta.
Kiinalaiset viranomaiset julkaisivat kuvan, jonka kerrottiin olevan ensimmäinen Chang'e-4-luotaimen ottama sen laskeutuessa Kuun pimeälle puolelle.AOP

Kiinalainen avaruustutkimus saavutti viime yönä Suomen aikaa uuden virstanpylvään, kun Chang’e-4 -luotain laskeutui Kuun "pimeälle puolelle".

Tapahtuma oli merkittävä sikälikin, että kyseessä oli avaruuden tutkimuksen historiassa ensimmäinen hallittu laskeutuminen pimeälle puolelle.

Aiemmat hallitut laskeutumiset Kuuhun on tehty Maahan näkyvälle puolelle, joten "pimeää puolta" päästään vasta nyt tutkimaan paikan päällä.

Havainnekuva luotaimen laskeutumisesta.
Havainnekuva luotaimen laskeutumisesta Kuun pimeälle puolelle.AOP

Chang'e-4:n laskeutui Von Kàrmàn kraatteriin. Pian se lähettää liikkeelle mönkijän, joka ryhtyy tutkimaan ympäristöään. Luvassa on uutta tietoa Kuun maaperästä, pinnanmuodostuksesta ja mineraaleista.

Lisäksi kiinalaislaitteet mittaavat avaruuden säteilyä ja tekevät astronomisia havaintoja matalataajuisten radioaaltojen avulla.

Kiinan valmistama tutkimusalus Chang'e-4.
Kiina julkaisi etukäteen havainneanimaation luotaimen laskeutumisesta.

Chang'e-4:n ja Kiinan lennonjohdon välisen yhteydenpidon helpottamiseksi Kiina on sijoittanut satelliitin Kuun toiselle puolen. Se muun muassa välittää Maasta tulevat komennot Chang'e-4:lle ja sen mönkijälle.

Mahdollisesti jo ensi vuonna Maan kiertolaiselle lähetetään Chang'e-sarjan viides luotain. Sen toivotaan jo tuovan kuuperänäytteitä takaisin Maahan.

Korjaus klo 11.55: Viestintäsatelliitti sijaitsee Maasta katsottuna Kuun takana, ei Maan ja Kuun välissä, kuten aiemmin sanottiin.