1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koralliriutat

Australian Iso valliriutta saa elvytystä – vedenalainen robotti levittää korallieläinten toukkia

Uudet tekniikan toivotaan hillitsevän koralliriutan vaalenemista.

koralliriutat
Matthew Dunbabin Queenslandin teknillisestä yliopistosta kokeilee kauko-ohjattavaa Larvalbot-robottia.
Matthew Dunbabin Queenslandin teknillisestä yliopistosta kokeilee kauko-ohjattavaa Larvalbot-robottia.Queensland University of Technology

Australian rannikolla miljoonilla pienillä korallieläimillä on uusi äiti – vedenalainen robotti nimeltä "Larvalbot".

Tämä vähän kenkälaatikkoa suurempi keltainen sukellusvene on osa projektia, jolla pyritään suojelemaan ja elvyttämään Australian Isoa valliriuttaa. Larvalbotin tehtävä on levittää korallieläinten toukkia valliriutan vaurioituneille alueille.

– Tämä tekniikkaa voi mullistaa koralliriuttojen kunnostamisen maailmanlaajuisesti, kommentoi hanketta vetävä professori Peter Harrison australialaisesta Southern Cross -yliopistosta.

Koralliriutat syntyvät, kun korallieläinten jäänteet kasautuvat vuosisatojen kuluessa merenpohjaan muodostaen yhtenäisen rakennelman.

Korallieläimet lisääntyvät vapauttamalla veteen siittiö- ja munasoluja. Nämä merenpohjasta nousevat kutupilvet ovat vuosi vuodelta pienentyneet, koska meret ovat happamoituneet ja lämmenneet.

Etenkin vesien lämpeneminen ja siitä johtuva korallien haalistuminen huolestuttaa tutkijoita. Vuonna 2016 peräti kolmannes suuren Valliriutan koralleista vaurioitui pitkään jatkuneen helleaallon seurauksena. (siirryt toiseen palveluun) Nyt uudesta tekniikasta toivotaan apua korallikannan palauttamiseen ennalleen.

Havainnekuva roboteista levittämässä korallieläinten toukkia.
Havainnekuva roboteista levittämässä korallieläinten toukkia.Queensland University of Technology

Sata kertaa tehokkaampaa

Idea Larvalbot-robotin takana ei ole uusi. Vuonna 2016 australialaiset tutkijat keräsivät Isolta valliriutalata korallieläinten muna- ja siittiösoluja. He kehittivät kudun edelleen toukka-asteelle ja vapauttivat takaisin luontoon. Osa näin alulle autetuista korallieläimistä selviytyi ja jatkoi kasvuaan.

Nyt toukkien levittämistä pyritään tehostamaan robottialuksella. Larvalbot kulkee meressä ennalta määrättyä reittiä ja pystyy kattamaan tunnissa 1 500 neliömetrin alueen. Tutkijoiden mukaan robotti levittää toukkia sata kertaa tehokkaammin kuin sukeltajat.

Loppuvuodesta tehdyissä kokeissa robottialukset levittivät Isolle valliriutalle noin 100 000 korallieläimen toukkaa. Näiden toukkien uskotaan olevan erityisen kestäviä, koska ne ovat peräisin koralleista, jotka selviytyivät vuoden 2016 lämpöaallosta.

Korallieläinten kuteminen on kärsinyt meriveden lämpenemisestä.
Korallieläinten kuteminen on kärsinyt meriveden lämpenemisestä.Gary Cranitch / Queensland Museum

Pisara meressä

Istutetuilla korallieläimillä kestää kolme vuotta saavutta hedelmällisyys. Vasta tämän jälkeen voidaan arvioida, kuinka onnistunut kokeilu lopulta on.

Kaikki eivät jaa hanketta vetävien tutkijoiden optimismia.

Korallien haalenemista seuraava tohtori Mark Eakin Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusvirastosta NOAA:sta luonnehtii projektia "erinomaiseksi ideaksi". Hänestä vedenalaiset robotit eivät kuitenkaan riitä ratkaisemaan koralliriuttojen häviämisen kaltaista globaalia ongelmaa.

– Meidän täytyy tehdä kaikkemme koralliriuttojen suojelemiseksi. Samalla on pidettävä mielessä, että ongelma on suunnaton verrattuna siihen, mihin nämä robotit pystyvät, Eakin kommentoi NBCNewsin haastattelussa. (siirryt toiseen palveluun)

Lähes Irlannin kokoinen alue koralliriuttoja on jo vahingoittunut.

Eakin vertaa korallien tuhoa metsäpaloihin, joita kuivuus ja ilmaston lämpeneminen edistää. Metsäpalojakaan ei ratkaista kehittämällä puita istuttavaa robottia.

– Vaikka tämän teknologian määrää kasvatettaisiin, se ei ole tarpeeksi, mikäli emme ratkaise ilmastonmuutosta, Eakin arvioi.

Lue lisää:

Havaiji rajoittaa aurinkorasvojen myyntiä – vaurioittavat koralliriuttoja

Lue seuraavaksi