Näin käy, kun junia ei kulje ja bussivuoroja karsitaan: E18-moottoritiellä saattaa tulevaisuudessa huristella bussi, jolla ei ole kuskia

Kotkan seudun kuntien alustavat suunnitelmat itseohjautuvasta bussista tähtäävät pitkälle tulevaisuuteen.

Itseohjautuvat linja-autot
Linja-autolaiturin kyltti: Helsingin suunta.
Linja-autovuoroja karsitaan muun muassa Kotkan ja Helsingin väliltä. Älyliikenne ei ehdi vielä niitä korvaamaan, mutta itseohjautuva bussi voi olla tulevaisuutta.Miina Sillanpää / Yle

Kotkan seudulla viritellään uutta kokeilua, jossa hyödynnettäisiin älyliikennettä.

Tulevaisuudessa esimerkiksi itsestään ohjautuva linja-auto voisi kuljettaa matkustajia Kotkasta Helsinkiin.

Nopeaa ratkaisua väheneviin bussivuoroihin ei ole luvassa, mutta kunnat pitävät tärkeänä sitä, että automatisoituvasta liikenteestä keskustellaan jo. Liikennekokeilusta ovat keskustelleet uuden E18-moottoritien varren naapurikunnat Kotka, Pyhtää ja Loviisa.

– Tämä ei ratkaise nykyistä, käsillä olevaa ongelmaa missään tapauksessa, mutta toisi ehkä lisää vaihtoehtoja tulevaisuuteen, Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö sanoo.

Heikkenevät julkisen liikenteen yhteydet pääkaupunkiseudulle ovat huolestuttaneet juuri Kotkan seudulla, sillä vaihtoehtoja on vähän. Esimerkiksi junalla Helsinkiin on kuljettava aina Kouvolan kautta.

Bussiyhtiöistä Savonlinja karsi vuoden alusta kolmasosan kaikista kaukoliikenteen vuoroista. Kotkan ja Helsingin välillä se tarkoitti kuutta lähtöä.

Pohjolan Liikenne puolestaan luopuu kaikista kaukoliikenteen pikavuoroista helmikuun lopussa. Vielä nyt yhtiö ajaa päivittäin kahdeksan kertaa Kotkasta Helsinkiin ja yhtä monta vuoroa takaisin.

Pohjolan Liikenteen violettivalkoinen bussi lähdössä Kotkan linja-autoasemalta.
Pohjolan Liikenne ajaa kaukoliikenteen pikavuoroja vielä helmikuun loppuun asti.Miina Sillanpää / Yle

Yrityksiä ja tutkijoita mukaan

Kunnat suunnittelevat uutta hanketta, jotta ajatus automaattibussista saadaan vietyä eteenpäin.

Kunnat ovat lisäksi vierailleet jo liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin pakeilla keskustelemassa kokeilustaan.

Reilu vuosi sitten Berner oli Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) sitä mieltä, että Suomella on kaikki mahdollisuudet olla älyliikenteen kärkimaa.

– Emme ole missään nimessä yksin ajatustemme kanssa. Tämä oli yksi keskeisimmistä viesteistä ministeriltä, kertoo tapaamiseen osallistunut Pyhtään vs. kunnanjohtaja Jouni Eho.

Hänen mukaansa ministeri kannusti saamaan kasaan yhdistelmän yrityksiä ja tutkimuslaitoksia, joiden kanssa asiaa edistettäisiin kohti käytäntöä.

– Tarkoituksena on perustaa hanke näiden ajatusten ympärille. Aluksi selvitämme, keitä tässä voisi olla mukana. Emmeköhän alkuvuoden aikana pääse niissä ajatuksissa pidemmälle, Sirviö sanoo.

Moottoritienopeudet

Automaattibusseja on jo kokeiltu Suomessa.

Ensimmäisen kerran automaattibussit kulkivat normaalin liikenteen seassa pari vuotta sitten Hernesaaressa Helsingissä. Samanlaisia busseja testattiin jo vuotta aiemmin Vantaan asuntomessujen kuljetuksissa, mutta silloin ne kulkivat muulta liikenteeltä suljettua reittiä.

Robottibussi ilman kuljettajaa koeajolla Vantaalla.
Automaattibussia on kokeiltu muun muassa Vantaan asuntomessualueella vuonna 2015.Tuomas Keränen / Yle

Kokeiluja on ollut viime vuosina useita. Viime kesänä samainen pikkubussi pörräsi muun muassa Suvilahdessa, Helsingissä (siirryt toiseen palveluun).

Esimerkiksi Hernesaaressa automaattibussi kulki kuitenkin hitaasti, vain noin kymmenen kilometrin tuntivauhtia.

Kotkan seudulla automaattibussiin pistettäisiin huomattavasti enemmän vauhtia.

– Uusi moottoritie tuo uuden lähestymistavan. Voisimme kokeilla tällaista kuviota moottoritiellä, Sirviö visioi.

– Liikenne sähköistyy ja automatisoituu kovaa vauhtia. Autonomiset ajoneuvot ovat siirtymässä sarjakuvista reaalimaailmaan. Aikatauluarvioissa pitää vielä tässä kohtaa olla varovainen, mutta se, että olemme uskaltaneet lähetä keskustelemaan tästä, on jo hieno asia, Eho sanoo.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus