Kymmenet tuhannet lomailijat pakenevat Pabuk-myrskyä Thaimaassa – suomalaisturisti: "En tietäisi mitään ilman kaverien viestejä"

Turisteja on jopa jäänyt jumiin Itä-Thaimaan lomasaarille, kun vesiliikenne on kielletty lähestyvän trooppisen myrskyn takia.

myrskyt
Kartta: Pabuk-myrsky ja sen ennusteet
Yle Uutisgrafiikka

Trooppisen myrskyn Pabukin lähestyminen on lähes tyhjentänyt osan Thaimaan suosituimmista lomasaarista Siaminlahden puolella.

Kymmenet tuhannet turistit ovat lähteneet myrskyä pakoon Koh Phanganin ja Koh Taon saarilta, kun vielä muutama päivä sitten ne pursusivat joulua ja uutta vuotta juhlineita lomalaisia.

Idästä kohti länttä etenevän Pabukin odotetaan riepottelevan Thaimaan itärannikkoa torstaista lauantaihin. Pahiten myrskyn ennustetaan riepottelevan alueita, joissa sijaitsevat muun muassa Koh Taon ja Koh Phanganin sekä Koh Samuin turistisaaret.

Pabuk on 30 vuoteen ensimmäinen trooppinen myrsky, jonka odotetaan iskevän Thaimaahan monsuunikauden ulkopuolella. Pabukin tuulet puhaltavat noin 28 metrin sekuntivauhtia, eikä myrskyn tässä vaiheessa ennusteta riehaantuvan hirmumyrskyksi.

Kovan tuulen lisäksi Pabuk tuo mukanaan rankkasateita sekä pahimmillaan 5–7-metrisiä aaltoja. Uiminen ja veneily on kielletty. Tulvien odotetaan vaikeuttavan liikennettä.

Bangkok Airways on perunut kaikki Samuin perjantain lennot, ja lauttaliikenne keskeytettiin torstai-iltana paikallista aikaa. Viranomaiset ovat varanneet hätämajoitustiloja turisteille, jotka eivät mahtuneet lauttoihin.

Poliisi seisoo hiekkarannalla, jossa on ihmisiä.
Uiminen on kielletty Koh Samuin ja Koh Phangan rannoilla Pabuk-myrskyn aikana. Sitthipong Chareonjai / EPA-EFE

Ihmiset ovat hamstranneet ruokaa ja bensaa ja hyllyt ovat paikoin tyhjentyneet, kertoo The Nation -lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Koh Samuissa venäläismies hukkui keskiviikkona, kun hän meni perheineen uimaan varoituksista huolimatta. Viranomaisten mukaan rannalla oli vaarasta ilmaisevat punaiset liput.

Myrsky jatkaa matkaa Phuketin seudulle

Vaikka myrskyn ennustetaan riehuvan pahiten Thaimaan itäpuolella, myös lännessä Andamaanienmeren lomakohteissa varoitetaan tuulesta, rankkasateista ja 2–3 metriä korkeista aalloista.

Laivoja on kehotettu pysymään maissa lauantaihin asti ja hotelleja kertomaan myrskystä asiakkailleen, kertoo muun muassa The Phuket News. (siirryt toiseen palveluun) Kova tuuli ja rankkasateet voivat vaikuttaa myös Phuketin-lentoihin, joten Bangkok Airways kehottaa ihmisiä varmistamaan lentojensa aikataulut myöhästymisten varalta.

Vielä torstaina päivällä Suomen aikaa myrskystä oli vain vähän merkkejä Phuketin alueella, kertoo alueella reissaava Ylen tuottaja Anna-Maria Talvio.

Talvio saapui tuolloin Chiang Maista Pohjois-Thaimaasta Koh Yao Noin saarelle Phuketin länsipuolelle.

Kartta: Pabuk-myrskyn reitti Thaimaan saaret
Yle Uutisgrafiikka

27 tunnin bussimatka kulki myös halki pahimpiin myrskytuhoihin varautuvan Itä-Thaimaan.

– Siellä oli ohi ajaessamme ihan tyyntä. Mutta nyt on alkanut pilvistyä. Ilma on raskas ja sumua voisi melkein veitsellä leikata. Tuulee jonkun verran, mutta ei mitään ihmeellisyyksiä, Talvio kertoi Koh Yao Noissa hieman puolenpäivän jälkeen Suomen aikaa.

He pääsivät normaalisti veneellä saarelle. Myöhemmin Talvio kertoi Facebookissa, että lautat seuraavilta päiviltä on peruttu ja tuuli on yltynyt.

"Turistit pötköttää nurmikolla ja ottaa aurinkoa"

Päivällä myrskyn lähestyminen ei juuri näkynyt Koh Yao Noissa, eikä hotellissa annettu mitään ohjeita.

– En olisi tiennyt myrskystä yhtään mitään, jos kaverit eivät olisi laittaneet viestejä, että myrsky on tulossa sinne, minne olet menossa, Talvio sanoo.

Myöskään samalla bussilla Chiang Maista tulleet britit ja yhdysvaltalaiset eivät tienneet Pabuk-myrskystä.

Koh Yao Noissa tunnelmat olivat Talvion mukaan leppoisat eikä paikallisia tuntunut pelottavan.

– He eivät usko, että myrsky tulee tänne. Tämä on paremmin suojassa kuin itärannikon kohteet.

Turistitkin pötköttävät nurmikolla ja ottavat pilvipeitteen läpi aurinkoa, Talvio totesi torstaina päivällä.