Koillisväylää valvoo nyt yksi yhtiö – Putin antoi valtuudet Rosatomille vuoden vaihteessa

Aiemmin pohjoinen reitti oli Venäjän liikenneministeriön valvonnassa.

Rosatom
Karttagrafiikka koillisväylästä
Yle Uutisgrafiikka

Venäjän presidentti Vladimir Putin on vahvistanut lain, joka valtuuttaa Venäjän valtion omistaman Rosatomin valvomaan koillisväylää, kirjoittaa Barents Observer (siirryt toiseen palveluun) -lehti. Kyse on Venäjän hallinnassa olevasta väylän osasta, eli lähes koko väylästä.

Putin allekirjoitti Kremlin tiedotteen mukaan (siirryt toiseen palveluun) lain hieman ennen vuodenvaihdetta. Duuma oli hyväksynyt lain 11. joulukuuta.

Rosatom on nyt kehittämisvastuun lisäksi operatiivisessa vastuussa arktisten alueiden laivaliikenteestä ja satamista. Lisäksi valtionyhtiölle siirtyy myös vastuu reitin hallinnosta. Ennen tätä Venäjän liikenneministeriö oli vastuussa reitistä.

Putin kertoi vuonna 2017 suunnittelevansa muutoksia pohjoisen reitin hallinnassa. Vastuusta olivat Barents Observerin mukaan taistelleet sen jälkeen Rosatom ja liikenneministeriö.

Lehden mukaan organisaation johtoon nousee yksi mies (siirryt toiseen palveluun), Vjatšeslav Rukša, joka on ydinkäyttöisistä jäänmurtajista vastaavan Atomflotin johtaja. (siirryt toiseen palveluun) Atomflot on osa Rosatomia.

Koillisväylällä kuljetettiin vuonna 2018 tavaroita 18 miljoonaa tonnia, ja luvun odotetaan nousevan lähivuosina. Putin on kertonut Venäjän tähtäävän siihen, että vuonna 2024 pohjoisella reitillä seilaa tavaraa 80 miljoonaa tonnia.