Ennätysmyrsky Aapelin tuhoja korjataan Ahvenanmaalla – vanhuksia on evakuoitu kodeistaan, ihmiset lämmittelivät yöllä kaupassa

Torstaina iltapäivällä Ahvenanmaalla oli edelleen yli 8 000 taloutta ilman sähköjä.

Aapeli-myrsky
Rotvälta vid en sandväg efter stormen Aapeli.
Fredrik Molinder

Ahvenanmaalla kärsitään edelleen Aapeli-myrskyn aiheuttamista vahingoista.

Sähköyhtiö Ålands Elandelslagin (siirryt toiseen palveluun) mukaan yli 8 000 asiakasta oli torstaina kello 13 edelleen ilman sähköjä. Pahimmillaan sähköttä oli lähes 15 000 taloutta.

– Maarianhaminassa on sähköt, on oikeastaan ollut koko myrskyn ajan. Maaseudulle sähköt palautuvat pikkuhiljaa, kun tehdään raivaustöitä, poliisimestari Maria Hoikkala sanoo.

Palomestari Lennart Johanssonin mukaan raivattavaa on enemmän kuin alun perin ajateltiin. Ensimmäisenä keskitytään niihin alueisiin, joilla on paljon asutusta.

Työn kestoa on vielä mahdotonta arvioida.

– Työ on riskialtista ja stressaavaa. Myös entiset työntekijät ja eläkeläiset ovat mukana raivaustöissä.

Raivaustöissä on menehtynyt yksi ahvenanmaalaismies.

Johansson kehottaakin kaikkia olemaan varovaisia.

– Älä koske pudonneisiin sähkökaapeleihin. Älä koskaan toimi yksin. Auta toisia.

Kaatuneita puita ja autoja ojassa Aapeli-myrskyn jäljiltä Södersundassa, Jomalan kunnassa Ahvenanmaalla 2. tammikuuta 2019.
Myrskytuhoja Ahvenanmaalla keskiviikkona 2.1.Jonas Edsvik / Nyå Aland/ Lehtikuva

Hätäapua tarjotaan sitä tarvitseville

Aapeli-myrsky oli historiallisen kova. Kökarin Bogskärissä 10 minuutin keskiarvo tuulen nopeudesta oli tiistain ja keskiviikon välisenä yöänä 32,5 m/s. Tämä on suurin merellä mitattu keskituulen nopeus Suomessa.

Poliisimestari Maria Hoikkalan mukaan Aapeli-myrsky myös tuntui kovimmalta myrskyltä miesmuistiin. Ihmisiä kehotettiin pysymään sisätiloissa myrskyn aikaan, ja kehotusta noudatettiin.

Poliisi on joutunut evakuoimaan ihmisiä, joilla ei ole sähköjä.

– Maakunnassa asuu vanhuksia yksin, joten olemme tarkistaneet asuntoja ja avustaneet vanhuksia pääsemään paikkoihin, joissa sähköt ovat toimineet. Maarianhaminassa oli viime yönä kauppakeskus auki ja sinne sai mennä lämpimään, Hoikkala kertoo.

Ålands radion mukaan monet kunnat ja yritykset ovat viime yönä tarjonneet hätäapua sitä tarvitseville. Sunnenbergin hoitokotiin Saltvikiin tuli kolme ihmistä, joilla oli kotona kylmä sähkökatkon vuoksi.

– He nukkuivat patjoilla lattialla, Gerd Danielsson Sunnanbergistä kertoo.

Useat Ahvenanmaan kunnanvirastot ovat myös pitäneet oviaan avoinna. Yksityishenkilöt ovat puolestaan tarjonneet apua sosiaalisen median kautta tunnisteella #hjälpistormen.

Lue lisää:

Tuhansia kotitalouksia yhä sähköttä myrskyn jäljiltä – junaliikenteen myöhästelyt jatkuvat

Svenska Yle: Åländsk man dog i samband med röjningsarbete efter stormen