Lehti: Pohjois-Korean korkea-arvoinen diplomaatti hakee turvapaikkaa lännestä

Jo Song-gilin on uskottu olleen täysin uskollinen Pohjois-Korean johdolle.

Pohjois-Korea
Pohjois-Korean lippu
Pohjois-Korean lippuBarbara Walton / EPA

Pohjois-Korean Italian-suurlähettiläs Jo Song-gil on kadonnut, kertoo eteläkorealainen sanomalehti JoongAng Ilbo.

Jo on ollut kateissa asemapaikaltaan marraskuun alusta lähtien, jolloin hän poistui lähetystöstä vaimonsa ja lastensa kanssa, lehti kertoo.

JoongAng Ilbo on saanut tietonsa eteläkorealaiselta tiedusteluvirkailijalta. Asian vahvistaa eteläkorealainen kansanedustaja Kim Min-ki, joka on osallistunut Etelä-Korean tiedustelupalvelun suljettujen ovien takana käytyyn kokoukseen, jossa Jon tapausta käsiteltiin.

Sanomalehden tietojen mukaan kadonnut diplomaatti piilottelee nyt salaisessa paikassa Italian hallituksen suojissa. Hän on hakemassa turvapaikkaa jostakin länsimaasta.

Jo Song-gil oli virkaatekevä suurlähettiläs. Jos häntä koskevat lehtitiedot pitävät paikkaansa, on hän yksi korkea-arvoisimmista pohjoiskorealaisista, joka on siirtymässä pois maastaan.

Elokuussa 2016 Pohjois-Korean Britannian-suurlähetystön apulaisjohtaja Thae Yonh-ho loikkasi länteen.

Jo Song-gilin uskotaan olevan jonkun Pohjois-Korean korkeimpaan johtoon kuuluvan henkilön poika tai vävy. Tästä syystä häntä on pidetty täysin uskollisena maalleen.

Todisteena tästä on se, että hän on diplomaattina voinut ottaa asemapaikalleen mukaansa koko perheensä. Yleensä pohjoiskorealaiset diplomaatit joutuvat jättämään kotimaahansa osan perhettään, yleensä lapsiaan, ikään kuin vakuudeksi, ettei petä maataan.

Italia kiistää tietävänsä asiasta, kertoo uutistoimisto Reutersin haastattelema diplomaattilähde. Pohjois-Korea sanoo lähettävänsä Roomaan uuden henkilön normaalissa diplomaattisessa järjestyksessä.

Lähteet: Reuters, AFP