KTO kiistää Ylen väitteet epäillyistä kehitysvammaisten kaltoinkohtelusta – "Olemme purkaneet työsuhteita herkästi, jos on tullut tällaisia asioita esille"

Kehitysvammaisiin lapsiin ja nuoriin kohdistuneista väkivaltaisista väärinkäytöksistä on tehty rikosilmoitus ja kantelu Aluehallintovirastoon.

aluehallintovirasto
KTO:lla on useita eri yksiköitä vammaispalveluita varten.
KTO:lla on useita eri yksiköitä vammaispalveluita varten. Riikka Kurki / Yle

Ylen MOT:n julkaiseman jutun mukaan Varsinais-Suomessa toimivassa Kehitysvamma-alan tuki- ja osaamiskeskus KTO:ssa on tapahtunut useita keskuksen asiakkaisiin kohdistuneita väkivaltaisia väärinkäytöksiä.

Yhdeksän Ylen haastattelemaa eri lähdettä on vahvistanut väitteet. Lähteiden joukossa on sekä kehitysvammaisten lasten ja nuorten vanhempia että KTO:n entisiä työntekijöitä.

KTO:n johtaja, ylilääkäri Seija Aaltonen kiistää väitteet ja epäilyt jyrkästi.

– Tässä on kysymyksessä myös meidän oikeusturva. On erittäin tärkeää, että kaikki asiat tutkitaan nyt perinpohjin. Nämä ovat raskaita väitteitä, Aaltonen toteaa.

Poliisille on tehty rikosilmoitus ja Aluehallintovirastolle kanteluita. Aaltosen mukaan KTO haluaa toimia avoimesti ja auttaa poliisia ja aluehallintovirastoa asian selvittämisessä.

Hän kuitenkin sanoo sekä MOT:lle että Yle Turulle, että työntekijöitä olisi irtisanottu väärinkäytösten vuoksi.

– Meillä on nollatoleranssi mitään asiakkaiden huonoa kohtelua vastaan. Olemme jopa purkaneet työsuhteita herkästi, jos on tullut tällaisia asioita vähänkään esille, Aaltonen sanoo.

Onko KTO:lta siis irtisanottu työntekijöitä lähteiden kertomien väärinkäytösten vuoksi? Seija Aaltosen mukaan hän ei voi kommentoida yksittäisiä tapauksia. Hän kuitenkin kiistää MOT:n jutussa esitetyt epäilyt.

– Minun pitäisi tietää irtisanottujen määrä, tai milloin heidät on irtisanottu. Enkä siltikään oikein voi antaa henkilötietoja, Aaltonen toteaa.

– Sen vain sanon, että meillä on nollatoleranssi, hän painottaa.

KTO: Kantelut tehty vahingoittamistarkoituksessa?

Aaltonen väläyttää myös mahdollisuutta, että rikosilmoitus ja Aviin tehdyt kantelut olisi tehty vahingoittamistarkoituksessa.

Hän viittaa Turun Sanomien 27.12. julkaistuun juttuun (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan yksittäiset kansalaiset tehtailevat kymmeniä rikosilmoituksia tarkoituksenaan aiheuttaa haittaa viranomaiselle.

– Se juttu tuli tässä vaan mieleen, sanon vaan näin, Aaltonen sanoo.

MOT:n jutussa puhuu kuitenkin useita eri lähteitä, joten voiko ajatella rikosilmoituksen olevan vain kiusaa viranomaiselle?

– Kuten sanoin, nyt asiat täytyy perusteellisesti selvittää ja tutkia, Aaltonen toteaa painokkaasti.

KTO:n hallitus tietoinen Aviin tehdyistä valituksista

KTO on varsinaissuomalainen kuntayhtymä, joka toimii pääasiassa Paimiossa. Kuntayhtymän valtuustossa on edustus jokaisesta Varsinais-Suomen 27 kunnasta. Valtuuston asettamien tavoitteiden toteutumista arvioi tarkastuslautakunta.

KTO:n hallituksen puheenjohtaja Hannu Ranta kertoo, että asiaan liittyvät virkamiehet ovat antaneet vastineensa Avin selvitykseen ja kuntayhtymän hallitus odottaa nyt ratkaisua.

– Hallitus pitää tietenkin esiin tulleita tapauksia huolestuttavina. Asiakaskunta on haastava, mutta silti tapaukset huolestuttavia, Ranta toteaa.

Lue lisää:

"Lapsia roikotetaan raajoista kantamalla ja kiinnipito jatkuu sängyssä"