1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kadonneiden henkilöiden etsinnät

Vaikea sää estää Norjan vuoristoon kadonneiden etsinnän

Todennäköisyys löytää kadonneet elossa heikkenee kaiken aikaa.

Pelastajat kokoontuivat Tamokdalenissa, Norjassa keskiviikkona suunnatakseen etsimään kadonneita suomalaisia ja ruotsalaista retkeilijää. Kuva: Marianne Lövland / Nosk Folkehjelp / Lehtikuva

Norjan vuoristossa kadonneiden kolmen suomalaismiehen ja yhden ruotsalaisnaisen etsinnät eivät ole edenneet.

Tromssan poliisi kertoi puolilta päivin tiedotustilaisuudessaan, että myrskyisä sää estää helikopterilennot alueella. Poliisin mukaan on mahdollista, että helikopterit voivat päästä alueelle vasta huomenna perjantaina.

Myöskään maata pitkin liikkuvia etsijöitä ei voida lähettää etsintöihin, koska heidän oma turvallisuutensa olisi vaarassa.

Kadonneet nähtiin viimeksi eilen iltapäivällä. He olivat liikkeellä Blåbærfjellet-tunturin alueella, missä samana iltana tapahtui suuri lumivyöry. Nelikon suksien jäljet johtivat vyörypaikalle, mutta eivät sieltä pois.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Norjassa joukko viranomaisia ja vapaaehtoisia on valmiudessa lähteä välittömästi etsintöihin, kun siihen annetaan lupa, poliisi kertoi.

Poliisin mukaan on yhä mahdollista, että kadonneet ovat elossa, vaikka he olisivatkin jääneet lumivyöryyn. Mahdollisuudet ovat kuitenkin pienet ja heikkenevät jatkuvasti. Yleensä lumivyöryn alle jääneiden pelastumisessa ratkaisevia ovat ensimmäiset 15 minuuttia, poliisi kertoi.

Norjan viranomaiset ovat yhteydessä Suomen poliisiin ja suurlähetystöön.

Kadonneet suomalaiset ovat kotoisin Pohjanmaalta, kertoo Svenska Yle.

Seurueessa ollut ruotsalainen mies erkautui aiemmin muusta joukosta. Hän teki ilmoituksen neljän henkilön katoamisesta.

Lue lisää:

Kolmen suomalaisen laskijan kohtalonhetki Norjassa – NRK: kadonneita ei päästä etsimään tänään