Hyppää sisältöön

Naisten vierailu temppelissä pysäytti osavaltion Intiassa

Pelko uusista levottomuuksista halvaannutti maan lounaisosissa sijaitsevan Keralan osavaltion.

Poliisi pidätti keskiviikkona Kochin kaupungissa aktivisteja, jotka vastustivat naisten sallimista Sabarimalan pyhäkköön. Pidätettyjen joukossa oli myös naisia. Kuva: PRAKASH ELAMAKKARA / EPA

Hindukonservatiivit pakottivat tänään Keralan osavaltion pysähdyksiin Lounais-Intiassa. Monet kaupat ja pienyritykset pysyivät suljettuina sen jälkeen, kun uskonnolliset ryhmät vaativat osavaltion laajuista lakkoa.

Vaatimusten taustalla on kahden naisen keskiviikkona tekemä vierailu Sabarimalan pyhäkössä. Kyseinen temppeli on vuosisatojen ajan kieltänyt 10–50-vuotiaiden naisten sisäänpääsyn. Syyskuussa Intian korkein oikeus määräsi, että temppelin on muutettava linjaansa ja päästettävä naiset sisään.

Tieto naisten tekemästä vierailusta pyhäkköön aiheutti eilen väkivaltaisia protesteja ympäri osavaltion ja yli 600 ihmistä pidätettiin.

Tänään mielenilmaukset ovat sujuneet rauhallisemmin. Kochin satamakaupungissa noin 400 mielenosoittajaa marssi kaduilla pysäyttäen liikenteen. Osa mielenosoittajista hyökkäsi liikkeellä olleita busseja vastaan.

Kysymys naisten oikeudessa vierailla hindutemppelissä on vahvasti politisoitunut. Pyhäkön avaamisen puolesta on Keralassa järjestetty suuria mielenosoituksia, joita osavaltion vasemmistolainen johto on tukenut. Intian pääministerin Narendra Modin oikeistolainen Bharatiya Janata -puolue taas on tukenut temppelin johtoa.

Lue lisää: