Hyppää sisältöön

Saksa tuottaa enemmän sähköä uusiutuvilla lähteillä kuin hiilellä

Uusia tuuli- ja aurinkovoimaloita otetaan jatkuvasti käyttöön.

Arkonan tuulivoimapuistoa asennetaan Rügenin saaren edustalle syyskuussa 2017. Kuva: Jens Koehler / EPA

Saksassa tuotettiin viime vuonna uusiutuvilla energialähteillä enemmän sähköä kuin hiilivoimalla.

Asiasta kertoo energia-alan tutkimuslaitos Fraunhofer (siirryt toiseen palveluun) tutkimuksessaan. Asiasta uutisoi muiden muassa Frankfurter Allgemeine -sanomaleht (siirryt toiseen palveluun)i.

Muutos uusiutuvien lähteiden, eli lähinnä aurinko-, tuuli-, vesi- ja biomassatuotannon eduksi tapahtui viime vuonna. Uusiutuvien energiamuotojen osuus oli 40,4 prosenttia, kun hiilivoiman osuus jäi tasan 40:een prosenttiin.

Saksassa tuotettiin viime vuonna sähköä yhteensä 542 terawattituntia. Siitä aurinkovoiman osuus oli 45,7 terawattituntia, eli 8,4 prosenttia koko määrästä.

Aurinkovoiman tuotantomäärä kasvoi edellisvuodesta peräti 16 prosenttia, sillä kesä oli hyvin aurinkoinen.

Tuulivoimalla tuotettiin 111 terawattituntia, eli 20,4 prosenttia.

Vesivoiman osuus jäi 17 terawattituntiin samasta syystä, joka nosti aurinkoenergian osuutta; kuiva ja kuuma kesä.

Saksan tavoite on nostaa uusiutuvan energian osuus 65 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Samalla maa aikoo ajaa alas ydinvoiman vuoteen 2022 mennessä ja pitkällä aikavälillä myös hiilivoiman.

Muutos maksaa suuria summia, mutta tuottaa myös tuloksia. Uusiutuvan energian osuus on noussut nopeasti. Vielä vuonna 2010 niiden osuus tuoteusta sähköstä oli 19,1 prosenttia.

Fraunhoferin tutkimuslaitos arvioi, että uusiutuvien osuus säilyy kuluvanakin vuonna hiiltä suurempana, vaikka kesästä ei tulisi yhtä aurinkoinen, sillä uutta tuotantokapasiteettia otetaan käyttöön jatkuvasti.