1. yle.fi
  2. Uutiset

Bernie Sandersin kampanjassa seksuaalista häirintää – Sanders: En tiennyt asiasta

Syytökset voivat estää Sandersin ehdokkuuden vuoden 2020 vaaleihin.

Bernie Sanders
Bernie Sanders
Bernie SandersMichael Reynolds / EPA

Useat naiset ovat kertoneet, että demokraattien presidenttiehdokkaaksi vuonna 2016 pyrkineen Bernie Sandersin kampanjaorganisaatiossa esiintyi paljon seksuaalista häirintää.

Asiasta kertoo muiden muassa The New York Times -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Esimerkiksi Sandersin strategisti Giulianna Di Lauro kertoo tulleensa ahdistelluksi. Kun hän kertoi asiasta esimiehelleen, tämä ei ottanut Di Lauron kertomusta vakavasti.

Politico-lehden tietojen mukaan yli 20 naista oli jo kampanjan aikana pyytänyt kokousta, jossa olisi käsitelty kampanjaväen ja vapaaehtoisten keskuudessa tapahtuneita häirintätapauksia.

The New York Times -lehden mukaan eräät naiset olivat kokeneet häiritseväksi sen, että olivat joutuneet nukkumaan samassa asunnossa kuin heille tuntemattomat miehet.

Suuri ongelma kampanjan aikana oli myös ollut se, että samoista tehtävistä oli maksettu miespuolisille työntekijöille selvästi enemmän kuin naisille.

Sandersin tukijoiden some-käyttäytyminen herätti myös ihmetystä. Eräät Sandersin tukijat olivat hyvin aggressiivisia naispuolisia toimittajia, samoin kuin vastaehdokas Hillary Clintonin tukijoita kohtaan.

Sanders: Korjaamme asian

Bernie Sanders, joka tunnetaan demokraattien vasemman laidan ehdokkaana, on antanut asian johdosta haastattelun uutiskanava CNN:lle (siirryt toiseen palveluun).

Sanders kertoi, ettei hän tiennyt asiasta kampanjan aikana, vaan sai kuulla ongelmasta vasta sen päätyttyä. Hän ei kuitenkaan kiistanyt ongelmaa.

– En aio istua tässä ja sanoa, että teimme kaiken oikein. Pyydän ehdottomasti anteeksi kaikilta naisilta, jotka kokevat, ettei heitä kohdeltu asiallisesti. Totta kai teemme asiat paremmin, jos asetun uudelleen ehdolle.

77-vuotias Sanders harkitsee parhaillaan, asettuuko ehdolle vuoden 2020 presidentinvaaleihin. Nyt esiin tulleet syytökset voivat merkittävästi haitata hanketta. Ne ovat sitäkin pahempia, sillä naisasia on kuluneen vuoden aikana noussut vahvasti esiin #Metoo-liikkeen ansiosta.

Sandersin tukijoukko, Friends of Bernie Sanders, kertoo The New York Timesille, että syytöksiä tuli esiin jo vuoden 2016 kampanjan aikana. Kampanjaorganisaatio teki erilaisia toimenpiteitä, joilla tilannetta pyrittiin parantamaan.

Sanders toimii nykyään Vermontin osavaltion senaattorina.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi